Λίβανος: Μαίνονται οι διαδηλώσεις εν μέσω προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης

Λίβανος: Μαίνονται οι διαδηλώσεις εν μέσω προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης

Κλειστά παρέμειναν και σήμερα σχολεία και τράπεζες στο Λίβανο, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να παρεμποδίσουν τους δημοσίους υπαλλήλους να εισέλθουν στους χώρους εργασίας τους, με τις κινητοποιήσεις κατά της εξουσίας της «ελίτ» να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Από τις 17 Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας στην χώρα, το οποίο μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλει είναι η απομάκρυνση ολόκληρης της παλαιάς πολιτικής τάξης, η οποία έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες. Μεγάλη μερίδα Λιβανέζων ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή πολιτικών τους πεποιθήσεων θεωρούν την ελίτ αυτήν διεφθαρμένη και ανίκανη να διαχειριστεί τον οικονομικό μαρασμό που ταλανίζει την χώρα.

Ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι παραιτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε απόψε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χαρίρι, ότι ο τελευταίος διστάζει να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία, με τον Αούν να αναφέρει πως θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών-πολιτικών. Εξάλλου, οι επίσημες συνομιλίες για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν αυτή την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στην σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει ισχυρά ερείσματα στα νότια της χώρας καθώς και σε αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας Βηρυτού, ο Λιβανέζος πρόεδρος Αούν τόνισε ότι οι ξένες χώρες δεν μπορούν να του επιβάλουν να «ξεφορτωθεί» ένα κόμμα που εκπροσωπεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των πολιτών.

Νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της Βηρυτού ζήτησαν μια «ανεξάρτητη δικαστική εξουσία» και προσπάθησαν να εμποδίσουν δικαστές και δικηγόρους να μπουν στο κτίριο.

Στο Αλέι, στην Τύρο και στην Μπααλμπέκ, διαδηλωτές οργάνωσαν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω ή μέσα στα γραφεία των δημόσιων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Οι εργαζόμενοι των δύο κυριότερων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, της Alfa και της Touch, ξεκίνησαν απεργία επ' αόριστον.

Πολλά σχολεία και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, όπως και οι τράπεζες οι οποίες προκήρυξαν απεργία μετά τις εντάσεις που σημειώθηκαν με πελάτες τους την περασμένη εβδομάδα. Η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι εργάζεται ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατόν και να είναι ασφαλείς.