Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κήρυξε σήμερα την έναρξη της «Συνέλευσης του λαού» στην οποία συμμετέχουν 2.700 αντιπρόσωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σύμμαχοί του, στην οποία όπως είπε θα συζητηθούν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι μια απάτη που χρησιμοποιεί για να παραμείνει στην εξουσία.
Ο Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν μετά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Αύγουστο, τις οποίες κέρδισε με νοθεία όπως λέει η αντιπολίτευση.
Οι μαζικές συλλήψεις και καταστολή των διαδηλώσεων, ώθησαν την Δύση να επιβάλει κυρώσεις, αλλά ο Λουκασένκο παραμένει στην εξουσία, ευγνωμονώντας την Ρωσία για την διπλωματική και οικονομική στήριξή της, η οποία βλέπει την πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία ως ουδέτερη ζώνη ενάντια στο ΝΑΤΟ.
Ο Λουκασένκο ο οποίος αρνείται ότι υπήρξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα μπροστά από το σύνθημα που έγραφε «Λευκορωσία: ένα τεστ αντοχής», ενώ έξω από την αίθουσα, όπως έδειξαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπήρχαν λεωφορεία με αστυνομικούς έτοιμους να επέμβουν σε περίπτωση που θα υπήρχαν ταραχές.
«Ήταν μια ανταρσία. Ένας αστραπιαίος πόλεμος απέτυχε. Σώσαμε τη χώρα μας. Προς το παρόν» είπε ο Λουκασένκο, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι χρηματοδοτεί τις διαμαρτυρίες. «Η βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν ύψιστης σημασίας για εμάς», είπε και προσέθεσε ότι «όσο εμείς και η Ρωσία στέκονται πλάτη με πλάτη, κανείς δεν θα μας γονατίσει».
Ο 66χρονος Λουκάσενκο δήλωσε ότι η «Συνέλευση του λαού» θα μπορούσε να συζητήσει σχέδια συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ενώ πολιτικοί προσκείμενοι στην κυβέρνηση υπαινίχθηκαν την πιθανότητα να δοθεί αμνηστία στους πολιτικούς κρατουμένους.
Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι στην «Συνέλευση του Λαού» είναι φιλοκυβερνητικοί βουλευτές και αξιωματούχοι που είχαν εκλεγεί σε κλειστές συνεδριάσεις.
«Ο Λουκασένκο συγκεντρώνει τους πιστούς του καθεστώτος στην λεγόμενη Λαϊκή Συνέλευση όλων των Λευκορώσων, για να νομιμοποιήσει τον σφετερισμό της εξουσίας στον οποίο έχει προβεί, μπροστά στα μάτια του λαού, επειδή καταλαβαίνει ότι έχει χάσει την υποστήριξη του λαού και προσκολλάται στην εξουσία με όλες τις πιθανές έννοιες», δήλωσε ο Φρανάκ Βιακόρκα, σύμβουλος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν να σιγοβράζουν και ο πολιτικός αναλυτής Αρτιόμ Σράϊμπαν είπε ότι η πολιτική κρίση δεν έχει τελειώσει για τον Λουκασένκο, καθώς «απογοήτευση με τις αρχές υπάρχει παντού».