Χάρη απονεμήθηκε σήμερα στον Ρομάν Προτασέβιτς, τον Λευκορώσο αντιπολιτευόμενο μπλόγκερ που συνελήφθη το 2021, αφού οι λευκορωσικές αρχές υποχρέωσαν αεροσκάφος της Ryanair, στο οποίο επέβαινε, να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπως μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.
Ο Προτασέβιτς έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών. Μαζί με άλλους δύο ο 27χρονος Προτασέβιτς κατηγορείτο για τη διάπραξη τουλάχιστον 1.586 εγκλημάτων. Στις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί περιλαμβανόταν η διοργάνωση μαζικών ταραχών, η προετοιμασία ενεργειών που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη, το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, η σύσταση ή διεύθυνση εξτρεμιστικής οργάνωσης και η συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας.
«Έχω κυριολεκτικά υπογράψει όλα τα σχετικά έγγραφα που αναφέρουν ότι έλαβα χάρη. Αυτό, προφανώς, είναι υπέροχη είδηση», είπε στους δημοσιογράφους ο Προτασέβιτς σύμφωνα με το BelTA. Ο Στεπάν Πουτίλο και ο Ίαν Ρούντικ, οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή που βρίσκονται στο εξωτερικό, καταδικάστηκαν ερήμην σε κάθειρξη αντίστοιχα 20 και 19 ετών.
Οι τρεις νεαροί άνδρες, στην εμβληματική αυτή υπόθεση για την καταστολή στη Λευκορωσία, είτε είχαν ιδρύσει το αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης Nexta είτε εργάζονταν σ' αυτό. Το Nexta διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις ιστορικών διαστάσεων κινητοποιήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2020 στη Λευκορωσία σε διαμαρτυρία για την επανεκλογή στην προεδρία της χώρας του Αλεξάντρ Λουκασένκο, δημοσιοποιώντας κυρίως μαζικές εκκλήσεις για διαδηλώσεις και εικόνες από τις κινητοποιήσεις και την καταστολή τους από την αστυνομία.
Τον περασμένο χρόνο η Λευκορωσία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Nexta. Οι συνθήκες σύλληψης του Προτασέβιτς είχαν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος του Λουκασένκο.
Μετά τη σύλληψή του, ο Προτασέβιτς είχε εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση να ομολογεί με δάκρυα στα μάτια την ανάμειξή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τη συμμετοχή του σε σχέδιο συνομωσίας για την ανατροπή του Λουκασένκο. Η εξόριστη λευκορωσική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ομολογία του ήταν πλαστή καθώς είχε ληφθεί με εξαναγκασμό.