Την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ προανήγγειλε η Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξή της, φέρνοντας ως παράδειγμα την αντίστοιχη απόφαση του Σαρλ ντε Γκωλ το 1966. Παράλληλα υποστήριξε ότι με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την υπογραφή συνθήκη ειρήνης, θα ζητήσει την εφαρμογή μιας στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
«Μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και διευθετηθεί με μια συνθήκη ειρήνης, θα ζητήσω την εφαρμογή μιας στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», ανέφερε η Μ. Λεπέν σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί με τη Ρωσία θα αποτρέψουν επίσης τη Μόσχα από το να πλησιάσει πολύ την Κίνα, σημειώνοντας ότι απηχεί ένα επιχείρημα που είχε διατυπώσει ο Μακρόν στο παρελθόν.
«Αυτό είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά νομίζω και των Ηνωμένων Πολιτειών... που δεν ενδιαφέρονται να δουν μια στενή σινο-ρωσική σχέση να αναδύεται», ανέφερε.
Επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή της να επαναλάβει την κίνηση της Γαλλίας το 1966, να εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, ενώ θα εξακολουθεί να τηρεί το βασικό άρθρο 5 για αμοιβαία προστασία. «Δεν θα έβαζα τα στρατεύματά μας ούτε υπό μια ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ ούτε υπό μια μελλοντική ευρωπαϊκή διοίκηση», είπε, προσθέτοντας ότι αρνείται την «υποταγή» στην Ουάσιγκτον.
Η Λεπέν ανέφερε, επίσης, ότι θέλει να διατηρήσει μια στενή σχέση με τη Γερμανία, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν στρατηγικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα σήμαινε τον τερματισμό μιας σειράς κοινών γαλλογερμανικών στρατιωτικών προγραμμάτων.
«Θα συνέχιζα... τη συμφιλίωση χωρίς να ακολουθήσω το μοντέλο Μακρόν-Μέρκελ της γαλλικής τυφλότητας απέναντι στο Βερολίνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.