Κυρώσεις στον 75χρονο Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ουκρανικής επίθεσης στην Ουκρανία, επέβαλε η Βρετανία. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθέτησε την πρόταση εξαιτίας της άρνησης της Ουγγαρίας.
Οι κυρώσεις στον Πατριάρχη επιβλήθηκαν στο πλαίσιο νέου κύματος μέτρων που λαμβάνει το Λονδίνο σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.
Στον 75χρονο Πατριάρχη Μόσχας, τον οποίο η ΕΕ δεν περιέλαβε πρόσφατα στη μαύρη λίστα της, «επιβάλλονται κυρώσεις για την υποστήριξή του στον πόλεμο του Πούτιν», διευκρινίζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσίας
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα και προβλέπουν απαγόρευση εισόδου στο βρετανικό έδαφος και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία, έχουν στόχο επίσης τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την Επίτροπο του Κρεμλίνου για τα δικαιώματα των παιδιών, λόγω «της αναγκαστικής υιοθεσίας και μεταφοράς παιδιών Ουκρανών».
Στόχος των νέων κυρώσεων είναι επίσης επικεφαλής του τομέα των μεταφορών και στρατιωτικοί που κατηγορούνται ότι «σκότωσαν, βίασαν και βασάνισαν αμάχους» στην Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.
«Βάζουμε στόχο τους συνεργούς και τους αυτουργούς του πολέμου του Πούτιν, οι οποίοι προκαλούν ανείπωτα δεινά στην Ουκρανία, κυρίως την αναγκαστική μεταφορά και υιοθεσία παιδιών από την Ουκρανία», υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας στην ανακοίνωση.
Υπέρμαχος της επίθεσης στην Ουκρανία
Ο Πατριάρχης Κύριλλος έθεσε την Εκκλησία του στην υπηρεσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλώντας τον «θαύμα» και υποστηρίζοντας την επίθεση στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο, αλλά η ΕΕ δεν προχώρησε στο βήμα εξαιτίας της αντίθεσης της Ουγγαρίας.
Η στάση της Ουγγαρίας
Υπενθυμίζεται ότι δυσαρέσκεια είχε προκαλέσει η εξαίρεση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου από το έκτο πακέτο κυρώσεων, μετά από πίεση που άσκησε η Ουγγαρία.
Χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες ανέφεραν ότι η απόφασή τους να συναινέσουν δεν υποδεικνύει τη συμφωνία με τη γραμμή της Ουγγαρίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ήθελαν να καθυστερήσει περισσότερο η έγκριση του πακέτου.
Επιπροσθέτως, Λιθουανία, Λετονία και άλλοι είχαν επισημάνει ότι θα επανέλθουν ζητώντας σε μελλοντικές κυρώσεις να συμπεριλαμβάνεται τόσο ο Πατριάρχης Κύριλλος όσο και να αποφασιστεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο.