Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ζητά η ηγεσία της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους Τούρκους που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις και των δυο κομμάτων στην αμερικανική Γερουσία, με σύσσωμη την θεσμική ηγεσία τον αρμόδιων επιτροπών και των δύο νομοθετικών σωμάτων να ζητά από τον Λευκό Οίκο την ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, σύμφωνα με το Politico.com
Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την απογοήτευση αλλά και το θυμό τους για την κίνηση των Τούρκων. «Η Τουρκία και ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπίσουν σκληρές συνέπειες για αυτή την απόφαση», δήλωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της επιτροπής, Έλιοτ Ένγκελ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Μάικλ ΜακΚολ,
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα της Τουρκίας τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής επισήμαναν ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε την λάθος επιλογή»
«Το γεγονός ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επέλεξε να συμμαχήσει με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί να αναπτύξει τη στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολο να κατανοηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος των Δημοκρατικών και ο Ρεπουμπλικανός μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Υπενθύμισαν δε ότι για μήνες, η Ουάσινγκτον παρότρυνε την Τουρκία να αγοράσει αντ ''αυτού το αμερικάνικο σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot και επέμενε ότι η αγορά από τη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα τις οικονομικές και στρατιωτικές ποινές.
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της γερουσίας, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων και κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με την Ρωσία που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία αλλά και την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ.
Αντιδράσεις επίσης υπήρξαν και από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων και την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων οι οποίες ζήτησαν με ανακοίνωσή τους από τον πρόεδρο των ΗΠΑ «να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)». Επίσης, οι γερουσιαστές κάλεσαν το Πεντάγωνο να προχωρήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική μιας περαιτέρω ρήξης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον εγείρει επίσης ένα λεπτό ζήτημα που σπάνια αναφέρεται: στο καθεστώς των αμερικανικών πυρηνικών όπλων που αποθηκεύονται στην αεροπορική βάση της Τουρκίας Ιντσιρλίκ.
Διαβάστε ακόμη: Απτόητη η Τουρκία: Οι παραδόσεις των S-400 συνεχίζονται κανονικά
Γερουσιαστές ζητούν από τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία
FAZ: Η αγορά των S-400 είναι επιζήμια για την Τουρκία