Η εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν, η οποία πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αν η Τουρκία επιστρέψει "σε ανανεωμένες μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες".
Η έκθεση, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα EU Observer κάνει λόγο ακόμα και για μέτρα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο της Τουρκίας.
Έτσι λοιπόν ανάμεσα στο μενού των κυρώσεων περιλαμβάνονται επιλογές όπως "που στοχεύουν... τομείς σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και αρνητικές ταξιδιωτικές οδηγίες από τα κράτη μέλη".
Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε "μέτρα στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς, όπως απαγορεύσεις εισαγωγών- εξαγωγών σε ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες".
Επιπρόσθετα, η έκθεση τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσαρμόσει τα οποία μέτρα λάβει στη διαμορφούμενη κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει κυρώσεις σε Τούρκους επιχειρηματίες ή αξιωματούχους που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου. Σε δεύτερη φάση θα συμπεριληφθούν νομικά πρόσωπα ή (και) θα τεθούν περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, όπως ο δανεισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να προετοιμαστούν άμεσα επιλογές για τη συνεχή χρηματοδότηση που αφορά το μεταναστευτικό, επιπλέον των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια.
"Έχουμε πραγματικό συμφέρον να στηριχθούμε στην επιτυχία των τελευταίων ετών", ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι μόνο 25 άτομα διέσχισαν το Αιγαίο πέρυσι σε σύγκριση με τους χιλιάδες ανθρώπους, πριν επιτευχθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.