Κύμα καύσωνα σαρώνει χώρες της Ασίας - Κλείνουν σχολεία στην Ινδία (vid)
AP Photo/Rajesh Kumar Singh
AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Κύμα καύσωνα σαρώνει χώρες της Ασίας - Κλείνουν σχολεία στην Ινδία (vid)

Κύμα καύσωνα, με τον υδράργυρο να δείχνει τοπικά, πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, σαρώνει μεγάλο τμήμα της ασιατικής ηπείρου.

Στην Ινδία, όπου διαπιστώθηκε ότι οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 5 βαθμούς πάνω από το κανονικό, οι αρχές προχώρησαν σε κλείσιμο των σχολείων για μία εβδομάδα, σε τουλάχιστον δύο πολιτείες, την Τριπούρα στα βορειοανατολικά και τη Δυτική Βεγγάλη στα ανατολικά.

Η Καλκούτα, η πρωτεύουσα της Δυτικής Βεγγάλης, κατέγραψε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου στις 13 Απριλίου και 41 βαθμών Κελσίου. Τον Φεβρουάριο, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία είχε αναφέρει ότι η χώρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κύματα καύσωνα μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου.twitter

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Φεβρουάριο σε ολόκληρη την Ινδία ήταν 29,54 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη από το 1901, όταν άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρόωρη έναρξη ενός έντονου καλοκαιριού με την κλιματική αλλαγή και λένε ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ινδία και το γειτονικό Πακιστάν είναι κατά κάποιο τρόπο ευάλωτοι στην ακραία ζέστη.

Παράλληλα στην Ταϊλάνδη, οι υγειονομικοί προτρέπουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να αποφύγουν μια ενδεχόμενη θερμοπληξία. 

Μπαγκλαντές: Οι φτωχοί υποφέρουν από τη ζέστη

Κάτοικοι της Ντάκα, της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές υποφέρουν από τη ζέστη, καθώς οι χώροι πρασίνου συρρικνώνονται, την ώρα που η μεγαλούπολη επεκτείνεται για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό. 

Καθώς η πολυπληθής πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές αντιμετωπίζει θερμοκρασίες που ήδη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, τα πάρκα της παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παροχή δροσιάς και άνεσης για τους κατοίκους.

AP Photo/A.M. Ahad, File

Ωστόσο, η ραγδαία αστικοποίηση συρρικνώνει τον χώρο πρασίνου στην πόλη, ακόμη και καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, φέρνοντας περισσότερη ακραία ζέστη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 80% των κατοίκων του Μπαγκλαντές θα ζουν σε πόλεις μέχρι το 2041, διπλασιάζοντας το σημερινό ποσοστό του αστικού πληθυσμού.

Μια σημαντική ανησυχία είναι με ποιον τρόπο, μια μεγαλούπολη όπως η Ντάκα -που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα δέκατο του εθνικού πληθυσμού- μπορεί να παρέχει ένα αξιοπρεπές περιβάλλον για τους κατοίκους της καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται.

Το 2022, η Ντάκα θεωρήθηκε ως η έβδομη λιγότερο βιώσιμη πόλη σε παγκόσμια κατάταξη του Economist Intelligence Unit και ήταν η τέταρτη σε σειρά μεγαλούπολη που αντιμετώπιζε τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε έναν άλλο δείκτη του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης, λόγω της πληθυσμιακής της έκρηξης, του υψηλού κινδύνου καταστροφών και της απώλειας χώρων πρασίνου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ντάκα έχει εκτοξευθεί από περίπου 6,6 εκατομμύρια το 1990 σε πάνω από 23 εκατομμύρια σήμερα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 60-70% των κατοίκων υποφέρει πλέον από «θερμικό στρες».

Ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμότητας, μέχρι το 2030 το Μπαγκλαντές θα μπορούσε να χάσει περίπου σχεδόν το 5% των συνολικών ωρών εργασίας του, που ισοδυναμεί με 3,83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και απώλειες του ΑΕΠ κατά 4,9%, προειδοποίησε η κυβέρνηση.