Στις ηλεκτρονικές φωλιές του εγκλήματος
shutterstock
shutterstock
Τα κρυπτογραφημένα apps

Στις ηλεκτρονικές φωλιές του εγκλήματος

Οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές είναι το σκοτεινό βασίλειο της εγκληματικότητας, όπου απατεώνες και μαφιόζοι έκαναν άνετα τις συνεννοήσεις και τις δοσοληψίες τους χωρίς να φοβούνται ότι κάποιο ηλεκτρονικό τους αποτύπωμα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. 

Αυτή η βεβαιότητα ωστόσο μετατράπηκε στην τέλεια παγίδα ωστόσο αφού τα τελευταία δύο χρόνια οι ευρωπαϊκές αλλά και οι αμερικανικές Αρχές καταφέρνουν σημαντικά πλήγματα στην εγκληματικότητα, στήνοντας «καρτέρι» σε αυτές τις εφαρμογές.

Έτσι πρόσφατα, η έρευνα που αφορούσε το Sky ECC, το app ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων, έφερε στο φως από βασανιστήρια και δολοφονίες σε Ολλανδία και Σερβία μέχρι ένα πρωτοφανούς έκτασης δίκτυο διαφθοράς στο Βέλγιο. Αστυνομικοί από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο έναν τεράστιο όγκο μηνυμάτων που έχουν ανταλλάξει μέσω της εφαρμογής τα μέλη διακίνησης ναρκωτικών και με τα στοιχεία που αντλούν καταφέρνουν να «δένουν» τα κατηγορητήρια και να προχωρούν σε συλλήψεις. 

 

 

Πάνω από 48 άτομα συνελήφθησαν σε μια σειρά από εφόδους στις 9 Μαρτίου του 2021 και 200 σημεία ερευνήθηκαν στην Αμβέρσα του Βελγίου χάρη στα στοιχεία αυτά. Η Αμβέρσα είναι ένα βασικό λιμάνι εισόδου στην Ευρώπη κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο πέρυσι έγινε η κατάσχεση 90 τόνων αυτής της ναρκωτικής ουσίας. 

Εκτελέσεις live

Ο Έρικ Σνεκ, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας του Βελγίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι Αρχές έχουν στα χέρια τους πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνύματα από την εφαρμογή και ότι έχουν χρησιμοποιήσει έναν σχετικό μικρό αριθμό του διαθέσιμο υλικού. 

Παρά τον μικρό αριθμό μηνυμάτων που έχουν ερευνηθεί έχουν προκύψει ανησυχητικά συμπεράσματα για την σκληρότητα σε επίπεδο βίας με την οποία συμπεριφέρονται τα μέλη αυτών των καρτέλ. 

«Εισήγαγαν στην Ευρώπη μια συμπεριφορά που πιστεύαμε ότι περιοριζόταν στην Λατινική Αμερική», σχολιάζει ο Ρεμί Χέιτζ, γενικός εισαγγελέας στο εφετείο του Παρισιού, που κάνει λόγο ακόμα και για εκτελέσεις σε live μετάδοση που γίνονται share στην εφαρμογή και οι χρήστες σχολιάζουν με γελαστά emoticons...Αποκαλύπτει δε ότι εντόπισαν στην Ολλανδία κοντέινερ ειδικά διαμορφωμένα ως δωμάτια βασανιστηρίων.

«Για κάποιες λίγες χιλιάδες δολάρια, για ένα συμβόλαιο που δεν εκπληρώθηκε δολοφονούν χωρίς δισταγμό υποβάλλοντας τα θύματα τους ακόμα και σε πολύωρη αγωνία», προσθέτει ο Σνεκ που είπε ότι εντόπισαν και στη Σερβία ένα βασανιστήριο, κοντά στο Βελιγράδι, όπου τα ίχνη των θυμάτων εξαφανίζονταν με ανατριχιαστικό τρόπο. 

Η προέλευση των χρηστών αυτής της εφαρμογής είναι πολυεθνική ωστόσο όπως επισημαίνεται, μετά τα αγγλικά η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα στο Sky ECC είναι τα αλβανικά. 

Αντί για κρυπτογράφηση...απευθείας σύνδεση με FBI

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, το FBI μέσω μιας πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που «έτρεχε» για χρόνια κατάφερε να υποκλέψει 20 εκατομμύρια μηνύματα από διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις. Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις σε 18 χώρες στο πλαίσιο της επιχείρησης Trojan Shield. Ύποπτοι συμπεριλαμβανομένων και μελών της ιταλικής μαφίας αλλά και συμμοριών μοτοσικλετιστών, είναι μεταξύ αυτών που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτά τα δίκτυα επήλθε από το σπάσιμο του απορρήτου στην δημοφιλή κρυπτογραφημένη υπηρεσία τηλεφώνου, την Phantom Secure.

 

 

Αφού η επιχείρηση αυτή έκλεισε και ο διευθύνων σύμβουλος της συνελήφθη το 2018, το FBI χρησιμοποίησε αυτό το δίκτυο για να προωθήσει μια νέα εφαρμογή, το Anom, στα εγκληματικά δίκτυα. Σε αυτό το FBI είχε «φυτέψει» ένα σύστημα παρακολούθησης. Όσο το δίκτυο γινόταν δημοφιλές στον υπόκοσμο, τόσο οι αρχές αποκτούσαν περισσότερα στοιχεία για την δράση του. 

 

 

Μέσω των περίπου 9.000 συσκευών στις οποίες ήταν εγκατεστημένο το Anom σύμφωνα με το FBI εντοπίστηκαν πάνω από 300 διακρατικές εγκληματικές οργανώσεις που σχετίζονταν μεταξύ άλλων με το ασιατικό συνδικάτο του εγκλήματος και το αλβανικό οργανωμένο έγκλημα.