Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν την τύχη της Τουρκίας, καθώς τούρκοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η χώρα θα εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του COVID-19. Εάν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων θα μπορούσαν να φτάσουν σε μέγιστο σημείο, αναφέρει άρθρο-ανάλυση που δημοσιεύεται στη σημερινή αγγλόφωνης έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.
Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι η συμπεριφορά του ιού τελικά θα εξαρτηθεί από τα μέτρα και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό θα συμμορφωθεί με αυτά, γράφει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας που θεωρεί ότι οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας στην Τουρκία θα μπορούσαν να κορυφωθούν, πολύ πάνω από τον τρέχοντα αριθμό θανάτων, ( 92 στις 28 Μαρτίου) καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος βιώνει επίσης μια άνευ προηγουμένου αύξηση των θανάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να δει χαμηλότερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που φθάνουν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα και οι αεροπορικές πτήσεις στις περισσότερες χώρες έχουν διακοπεί.
Επικαλούμενο τη γνώμη του τούρκου καθηγητή Ümit Savaşçı, ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες, με βάση την πορεία εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, τα κρούσματα αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Τουρκία.
"Θα μπορούσαμε να δούμε μια κορύφωση των κρουσμάτων, με διπλασιασμό τους ή και περισσότερο. Μπορεί να υπάρξει αύξηση, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων πόλεων", προειδοποίησε ο Savaşçı ωστόσο προβλέπει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες "αλλά αυτό εξαρτάται από τα μέτρα εφαρμογής και τη συμμόρφωσή τους με αυτά."
Ο τούρκος καθηγητής Serhat Ünal του Πανεπιστημίου Hacettepe στην Άγκυρα, δηλώνει στην Sabah ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι "στρατηγικής σημασίας" για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίση τούρκος καθηγητής Recep Öztürk της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Medipol δηλώνει ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει το πρόβλημα της διασποράς του ιού αν ακολουθήσει τις οδηγίες του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον Κορωνοϊό που συστάθηκε από το τουρκικό υπουργείο Υγείας. "Αν δεν συμμορφωθούμε, ο κίνδυνος είναι ορατός. Εναπόκειται σε εμάς, να μειώσουμε τον κίνδυνο. Αν μένουμε στο σπίτι, θα περάσουμε πιο γρήγορα το κρίσιμο όριο", είπε. Ο καθηγητής Ateş Kara του Πανεπιστημίου Hacettepe της Άγκυρας, ο οποίος επίσης είναι μέλος του τουρκικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τον Κορωνοϊό, επισημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Θα ήταν αισιόδοξο να πούμε ότι θα είναι έτοιμο τουλάχιστον μετά από εννέα μήνες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα σχέδιά μας με το σενάριο ότι δεν θα έχουμε εμβόλιο τους επόμενους μήνες," αναφέρει στην τουρκική εφημερίδα. Η πραγματική προστασία είναι να εμποδίσουμε τον συγχρωτισμό των ανθρώπων", λέει ο τούρκος καθηγητής.
Αυστηρότερα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημία
Σημειώνεται ότι σε διάγγελμά του προς το τουρκικό έθνος, ο Ερντογάν εξήγγειλε χθες αυστηρότερα μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Συνέστησε σε όλους τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω από το σπίτι τους αν δεν υπάρχει λόγος, και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας σε σπίτια και καταστήματα. Η διάρκεια των μέτρων θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά θα τηρηθούν αυτά από τους πολίτες, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
από το πόσο αυστηρά θα τηρηθούν αυτά από τους πολίτες, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αναλυτικά, τα 7 μέτρα που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος είναι τα εξής:
1. Οι μετακινήσεις μεταξύ πόλεων εντός της Τουρκίας γίνονται μόνο με άδεια του νομάρχη.
2. Ο ιδιωτικός τομέας θα εφαρμόσει ευέλικτο σύστημα εργασίας, με ελάχιστο προσωπικό, όπως συμβαίνει ήδη στον δημόσιο τομέα. Στις αρχές της εβδομάδας, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι και με βάρδιες.
3. Οι επιβάτες θα κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
4. Οι χώροι για πικνίκ, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα δάση θα είναι κλειστά για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και η κοινωνική απόσταση θα επιβληθεί κατά τις εργάσιμες ημέρες.
5. Οι στρατιώτες θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών κατά την κατάταξή τους και την απόλυσή τους από το στράτευμα.
6. Όλες οι διεθνείς πτήσεις αναστέλλονται.
7. Σε όλους τους νομούς, θα δημιουργηθούν Επιτροπές Πανδημίας, με επικεφαλής τους νομάρχες, για να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων ή να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την περιοχή τους.
Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους πολίτες να εφαρμόσουν «εθελοντική καραντίνα» και να μην βγαίνουν από το σπίτι τους εκτός εάν χρειάζεται για να καλύψουν βασικές και έκτακτες ανάγκες.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η διάρκεια των μέτρων θα εξαρτηθεί από το βαθμό που οι πολίτες θα τα τηρήσουν.
«Εάν δεν θέλουμε αυτά τα μέτρα να αυστηροποιηθούν, πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της εθελοντικής καραντίνας. Τι σημαίνει εθελοντική καραντίνα; Σημαίνει να μην βγαίνετε από το σπίτι,» είπε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ