Κρεμλίνο: Πιθανός συμβιβασμός μια ουδέτερη Ουκρανία τύπου Αυστρίας - Eγγυήσεις ασφαλείας ζητά το Κίεβο

Κρεμλίνο: Πιθανός συμβιβασμός μια ουδέτερη Ουκρανία τύπου Αυστρίας - Eγγυήσεις ασφαλείας ζητά το Κίεβο

Μια διπλωματική διελκυστίνδα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι μια ουδέτερη Ουκρανία στο μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας, αντιμετωπίζεται ως πιθανός συμβιβασμός.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο.

Ένα «μοντέλο» νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα πρόσφερε στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης βρίσκεται «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δήλωσε από τη μεριά του ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι σημαίνει αυτό; Μια άκαμπτη συμφωνία με μια σειρά από εγγυήτριες χώρες που αναλαμβάνουν σαφείς νομικές υποχρεώσεις να αποτρέπουν ενεργά τις επιθέσεις», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτή είναι μια παραλλαγή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχετικά με το μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Πεσκόφ σχολίασε τα σχόλια του Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής διαπραγματευτή της Ρωσίας, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα ένα κράτος με δικό του στρατό και ναυτικό».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συζητούν έναν πιθανό συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο η Ουκρανία θα έχει στο μέλλον μικρότερο, αδέσμευτο στρατό. «Συζητείται μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που συνδέονται με το μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας», δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως μεταδίδει το Associated Press. «Η Ουκρανία προτείνει μια αυστριακή ή σουηδική επιλογή ενός ουδέτερου κράτους, που θα έχει δικό του στρατό και ναυτικό».

Σημείωσε ότι ένα βασικό ερώτημα είναι το καθεστώς της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, και της περιοχής Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη. Η Ουκρανία θεωρεί και τα δύο μέρος της επικράτειάς της.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας για τον πόλεμο αναμένεται αργότερα σήμερα.

Ανοιχτό παράθυρο για συμβιβασμό μεταξύ Μόσχας και Κιέβου άφησε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν είναι εύκολες ωστόσο  συζητήθηκε σοβαρά η ουδετερότητα της Ουκρανίας. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ στο RBC News, σύμφωνα με το Reuters. «Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός. Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται τώρα σοβαρά μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε ότι βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν την ασφάλεια των ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στη χώρα.

Η Ουκρανία έκανε επίσης προσεκτικές θετικές δηλώσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς δήλωσε πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί τα ρωσικά τελεσίγραφα. «Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Κίεβο, ενώ στη συνέχεια ήταν ορατές στήλες μαύρου καπνού στον ουρανό, μετέδωσε το AFP, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις στις πόλεις της Ουκρανίας. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν, και πολυώροφη πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Από τον βομβαρδισμό της πολυκατοικίας 12 ορόφων, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και 37 διασώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων. 

Βίντεο δείχνει καπνούς από τη φωτιά.

Τελευταία ενημέρωση 13:50

H ενότητα της Δύσης εξέπληξε τον Πούτιν, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Κάλε Λαανέτ προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών 'Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να βρούμε όλους τους τρόπους να προστατεύσουμε την Ουκρανία», τόνισε ο K. Λαανέτ. Παράλληλα, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι δεν ελπίζουν σε αυτό το στάδιο να γίνουν μέλη. Πιθανόν έχει δίκιο». Τέλος, επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη έκπληξη για τον Πούτιν είναι ότι η Δύση είναι τόσο ενωμένη».

Τελευταία ενημέρωση 12:20

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα», αφού ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν πάρει «μια ρεαλιστική τροπή».

Τελευταία ενημέρωση 12:00

Η Γαλλία υπενθυμίζει την «υποχρέωση» των εμπολέμων στην Ουκρανία να εγγυηθούν την προστασία των δημοσιογράφων που καλύπτουν την σύρραξη, μετά τον θάνατο πέντε δημοσιογράφων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Υπενθυμίζω την υποχρέωση των στρατιωτικών δυνάμεων για την προστασία των δημοσιογράφων σύμφωνα με ο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και καταδικάζω με την μεγαλύτερη αυστηρότητα κάθε ενέργεια που τους καθιστά στόχο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Τελευταία ενημέρωση 11:45

Η Ολλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία ακόμη και αν αυτές οι παραδόσεις γίνουν στόχος ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν.

«Η Ολλανδία και άλλες χώρες θα εξακολουθήσουν να παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα συνεχίσουμε να την υπερασπιζόμαστε», δήλωσε η Ολόνγκρεν κατά την άφιξή της για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τελευταία ενημέρωση 11:00

Επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πάση θυσία. «Είμαι επιφυλακτική ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες ενόσω ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Πρέπει να εφαρμόσει εκεχειρία και να αποσύρει τα στρατεύματά του για να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν 'πάση θυσία'», δήλωσε η Τρας στην τηλεόραση του BBC.

Σκοτώθηκαν 103 παιδιά

Σύμφωνα με τον τραγικό απολογισμό της γενικής εισαγγελέας της Ουκρανίας, 103 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερα από 400 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 59 από αυτά έχουν καταστραφεί, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση άμεσα να διακριβώσει την πληροφορία.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις

Περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Πολλές στήλες πυκνού, μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό, όπως και χθες Τρίτη όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

Και άλλες εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο.

Προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει απολογισμό θυμάτων, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Κίεβο, αφού χθες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 20:00.

Σφυροκόπημα πόλεων

Στο μεταξύ, ρωσικό πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να σφυροκοπούν πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ουκρανία.

Σειρήνες ηχούν ξανά εκτός από το Κίεβο και σε, Λβιβ, Οδησσό και Ντνίπρο, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και προειδοποιούν τους ανθρώπους να τρέξουν σε καταφύγια για να προφυλαχθούν από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις.

Μάλιστα, όπως είπε δήμαρχος στο Χάρκοβο, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Χάρκοβο: 500 άμαχοι νεκροί

Όπως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της ομώνυμης πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Παράλληλα, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλη λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση.

Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Συνέχιση διαπραγματεύσεων

Υπό τον ήχο των σειρήνων, σήμερα Τετάρτη οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να τονίζει σε μήνυμά του ότι οι θέσεις των χωρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές. «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε. 

Πάντως, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μικαίλο Ποντόλιακ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «θεμελιώδεις αντιφάσεις» στις συνομιλίες που έχουν στόχο τον τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας, ωστόσο «εξακολουθεί να υπάρχει χώρες για συμβιβασμό».  

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.