Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι προοπτικές για τη συμφωνία ορόσημο για τη Μαύρη Θάλασσα με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι και τόσο καλές, καθώς οι δεσμεύσεις για άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων δεν έχουν τηρηθεί.
Η συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί προσπάθεια να αμβλυνθεί η επισιτιστική κρίση που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά επιδεινώθηκε από τον πιο θανατηφόρο πόλεμο που πλήττει την Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συμφωνία, που πρόκειται να λήξει τον επόμενο μήνα με τη σημερινή της μορφή, υπεγράφη για πρώτη φορά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Ιούλιο και παρατάθηκε δύο φορές.
Στα χαρτιά, επιτρέπει την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων παρεμποδίζονται. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για εμπόδια ασφάλισης και πληρωμής - που, όπως λέει, πρέπει να αρθούν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η τρέχουσα συμφωνία δεν λειτουργεί για τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσουν τα μέρη της συμφωνίας που σχετίζονται με τα συμφέροντα της Μόσχας.
«Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί σε ένα πόδι»
«Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί στο ένα πόδι: πρέπει να σταθεί σε δύο πόδια», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Από αυτή την άποψη, φυσικά, αν κρίνουμε από την κατάσταση σήμερα, οι προοπτικές (για την επέκτασή της) δεν είναι τόσο μεγάλες».
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους σημαντικότερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης κυρίαρχη στην αγορά λιπασμάτων.
Περισσότεροι από 27 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία με 881 πλοία από τότε που ξεκίνησε η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Επέκταση της συμφωνίας για ακόμα 60 μέρες
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη συμφωνία για άλλες 60 μέρες, παρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη, η Ουκρανία και η Τουρκία είχαν πιέσει για επέκταση 120 ημερών. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι πρόκειται να λήξει στις 18 Μαΐου.
«Ακριβώς το ήμισυ αυτής της συμφωνίας δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής», είπε ο Πεσκόφ.
«Γνωρίζουμε ότι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ κάνουν κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν τα καταφέρνουν και το δεύτερο μισό της συμφωνίας δεν λειτουργεί», είπε ο Πεσκόφ.