Η ποιότητα και γεύση του κρασιού που εγκατέλειψε την Γη είναι πλέον ανώτερη από αυτή του… γήινου κρασιού σύμφωνα με ειδικούς.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά το πρωτότυπο πείραμα μιας εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο, τη Space Cargo Unlimited η οποία αποφάσισε να στείλει στο διάστημα φιάλες κρασί, αλλά και 320 καλάμια από αμπέλια των διάσημων ποικιλιών Merlot και Caberne Sauvignon για ένα χρόνο σε τροχιά γύρω από τη Γη στόχο να διαπιστωθεί η εξέλιξή τους και η ωρίμανσή τους.
Τα δώδεκα μπουκάλια κρασί Μπορντό είχαν τοποθετηθεί μέσα σε χαλύβδινους κυλίνδρους και σε παρόμοιες προστατευτικές θήκες τα αμπέλια. Οταν συμπληρώθηκαν οι δώδεκα μήνες (στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου), τα μπουκάλια και αμπέλια περισυνέλεξε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός της NASA.
Στη συνέχεια η εταιρεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο οίνου του Πανεπιστημίου του Bordeaux το ISVV, κάλεσε στη γαλλική πόλη κορυφαίους γευσιγνώστες και άνοιξε ένα από τα 12 μπουκάλια, ένα Château Pétrus 2000, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Οι γευσιγνώστες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τα δύο κρασιά και να πουν τη γνώμη τους, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ποιο είναι το "διαστημικό" και ποιο το γήινο.
Όπως διαπιστώθηκε, το κρασί που είχε ταξιδέψει στο διάστημα είχε ωριμάσει ταχύτερα από το άλλο. Οι 11 από τους δώδεκα γευσιγνώστες αναγνώρισαν το κρασί που είχε εγκαταλείψει τη Γη.
"Το κρασί από το κελάρι είχε ωριμάσει λιγότερο και διατηρούσε ακόμη την οξύτητά του, ενώ αυτό που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα είχε ωριμάσει, οι τανίνες είχαν υποχωρήσει και τα λουλουδένια αρώματά του είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται" δήλωσε η Τζέιν Ανσον, ειδικός στα κρασιά που μένει μόνιμα στο Μπορντό και εργάζεται για το Decanter.
Όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι το χρώμα, η γεύση και η μυρωδιά του "διαστημικού" κρασιού ήταν διακριτά καλύτερα από εκείνα του κρασιού από το κελάρι.
Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν όμως τα αποτελέσματα της μελέτης των κλημάτων. Παρά την έλλειψη φωτός και νερού είχαν αναπτυχθεί ταχύτερα από όσο θα είχαν αναπτυχθεί αν βρίσκονταν στην Γη. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι είναι πιθανό η καλλιέργεια αμπελιών έξω από την Γη να αποδώσει κάποιες καινούργιες ποικιλίες που θα μπορούν να καλλιεργηθούν στην Γη και να έχουν υψηλότερη αντοχή από τις συμβατικές.
"Η γεωργική επιστήμη είναι ο πρωταρχικός στόχος", τόνισε ο Νικόλας Γκομ διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Space Cargo Limited. "Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τη λύση του πώς θα έχουμε αύριο μια γεωργία που θα είναι τόσο οργανική όσο και υγιής και ικανή να θρέψει την ανθρωπότητα και πιστεύουμε ότι το διάστημα κρατά το κλειδί για αυτό το θέμα" πρόσθεσε ο Γκομ.
Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κρασιά στέλνονται στο διάστημα, αφού το το 2016, Κινέζοι έστειλαν αμπέλια Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir για να τα μελετήσουν υπό τις εκεί συνθήκες.
Εδώ και κάποια χρόνια το “Veggie”, το τμήμα διαστημικής καλλιέργειας της NASA, μιλά για τη σκοπιμότητα παραγωγής κρασιού στο διάστημα. Αυτό το τμήμα αναπτύσσει ήδη μια σειρά καλλιεργειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας καλλιεργειών τύπου σαλάτας για να απολαύσουν οι αστροναύτες.
Ο κύριος ερευνητής της Γκοια Μάσα μιλώντας στην ιστοσελίδα Gizmodo είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να παραχθεί κρασί στο διάστημα τονίζοντας "Για την πραγματική διαδικασία παραγωγής κρασιού δεν είμαι πραγματικά βέβαιος, αλλά υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας μικροβιακός βιοαντιδραστήρας που θα επέτρεπε τη ζύμωση και άλλες διεργασίες να εμφανιστούν στην μικροβαρύτητα".
"Η ζύμωση είναι μια αναερόβια διαδικασία, οπότε το γεγονός ότι τα υγρά και τα αέρια δεν αναμειγνύονται καλά στο διάστημα μπορεί να μην είναι πρόβλημα … Ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν με τους σωστούς τύπους μικροοργανισμών, αλλά νομίζω ότι θα ήταν σίγουρα δυνατό, πρόσθεσε.
Αν και η καλλιέργεια αμπέλου στο διάστημα μπορεί να είναι εφικτή, χωρίς ασθένειες και παράσιτα, ο χώρος και η απόδοση είναι ένα προφανές πρόβλημα. Με τον τρέχοντα χώρο στο ISS, θα υπήρχε αρκετή απόδοση για να δημιουργηθεί περίπου ένα μπουκάλι κρασί το χρόνο!