Κουρτς: Μόνο με αρνητικό τεστ η αναχώρηση από το Τιρόλο

Κουρτς: Μόνο με αρνητικό τεστ η αναχώρηση από το Τιρόλο

Από την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, και για τις επόμενες δέκα ημέρες, η αναχώρηση και τα ταξίδια από το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, θα είναι δυνατή μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού που δεν θα είναι παλαιότερο από 48 ώρες, ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

"Για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, καλούμαστε να καταπολεμήσουμε την πανδημία, και αυτό έχει γίνει πιο δύσκολο και πιο διάχυτο τις τελευταίες εβδομάδες ", τόνισε ο καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, επισημαίνοντας ότι οι μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική (Β.1.351) και τη Μεγάλη Βρετανία (Β.1.1.7) είναι πιο επικίνδυνες και πιο απαιτητικές από τον συμβατικό ιό, και συγκεκριμένα, η παραλλαγή B.1.351 του "προκαλεί μεγάλη ανησυχία".

"Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής, εάν αυτό δεν επιτύχει, η εξάπλωση πρέπει να επιβραδυνθεί", παρατήρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι εάν οι παραλλαγές εξαπλωθούν γρήγορα, αυτό θα κόστιζε πολλές ανθρώπινες ζωές και η πορεία προς την κανονικότητα θα καθυστερούσε περαιτέρω, και ως εκ τούτου, το Τιρόλο καθίσταται αρχικά ως απαγορευμένη περιοχή για δέκα ημέρες.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, αναφερόμενος ειδικότερα στα σύνορα με τη Γερμανία, διευκρίνισε ότι υπάρχει επίσης "καλή συνεργασία" διασυνοριακά και δικαιολόγησε το μέτρο με το γεγονός ότι ειδικότερα το εμβόλιο AstraZeneca έδειξε σημαντικά χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στην παραλλαγή Β.1.351.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα μέτρα συζητήθηκαν και συντονίστηκαν με την τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, σημειώνοντας ότι "δεν ευθύνεται κανένας για το ό,τι υπάρχουν μεταλλάξεις και ότι μία διαπίστωση από το πρώτο lockdown είναι ότι κανείς πρέπει να βασίζεται στα τεστ.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο από την Παρασκευή, παρατήρησε ότι έντονη βιασύνη και χάος σε αυτήν την κατάσταση δεν είχε νόημα, και ότι οποιαδήποτε μορφή κινητικότητας είναι μια πρόκληση σε μια πανδημία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος απέρριψε μια σύγκριση με το Ισγκλ, την περιοχή του Τιρόλου που θεωρείται το hotspot για τον ιό που εξαπλώθηκε την άνοιξη, διευκρινίζοντας πως "τώρα έχουμε μια κατάσταση όπου τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, ο πληθυσμός είναι ευαισθητοποιημένος, όμως χρειάζεται ορισμένος χρόνος προετοιμασίας τουλάχιστον 48 ωρών, ώστε όλα να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ τόνισε ότι το ποσοστό μόλυνσης στην Αυστρία είναι επί του παρόντος σταθερό, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ενεργά άρρωστοι μειώνεται, στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας η επιβάρυνση μειώνεται, υπάρχει επίσης μείωση των λοιμώξεων σε οίκους ευγηρίας και σε δομές φροντίδας.

"Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις είναι ισχυρότερες και εάν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, κανείς αναμένει αύξηση των λοιμώξεων, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει κανείς να δράσει", ανέφερε.

Τη συνεργασία με τις αρχές του Τιρόλου, επαίνεσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, ανακοινώνοντας ότι τώρα η αστυνομία θα βοηθήσει στην εφαρμογή του υποχρεωτικού τεστ κατά την έξοδο από το ομόσπονδο κρατίδιο, ενώ θα ενεργοποιηθούν επίσης οι ένοπλες δυνάμεις για τον έλεγχο ομοσπονδιακών και τοπικών αυτοκινητοδρόμων, καθώς επίσης του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ (πρωτεύουσας του Τιρόλου) και των σιδηροδρομικών γραμμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε υπηρεσία θα είναι περίπου 1.000 αστυνομικοί, ενώ κάποιος που θα εντοπίζεται χωρίς τεστ θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο έως 1.450 ευρώ, το μέτρο περιορίζεται επί του παρόντος σε δέκα ημέρες, το εάν θα υπάρξει παράταση του, εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση.

(Δ.Δ.)