Την ώρα που στην Κούβα ένας άνδρας έπεσε νεκρός, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο νούμερο για τις συλλήψεις και οι οικογένειες προσπαθούν να πάρουν από τα αστυνομικά τμήματα πληροφορίες για τους συγγενείς τους, οι αρχές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική έκρηξη στο νησί της Καραϊβικής.
Ένας άνθρωπος πέθανε και περισσότεροι από 140 -συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αντιφρονούντων - συνελήφθησαν κατά τις άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα, κάποιοι εκ των οποίων παρέμεναν υπό κράτηση την Τρίτη, σύμφωνα με παρατηρητές και ακτιβιστές. Ο 36χρονος άνδρας που κατονομάστηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ως Λαουρενσιο Τεχέδα πέθανε κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στα περίχωρα της Αβάνας τη Δευτέρα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κούβα την Κυριακή που συνεχίστηκαν σποραδικά την επόμενη μέρα, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας ανόδου κρουσμάτων της Covid-19 που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα.
Το κίνημα διαμαρτυρίας για την ελευθερία του λόγου «Άγιος Ισίδωρος» δημοσίευσε αργά τη Δευτέρα μια λίστα στο Twitter 144 ατόμων που κρατήθηκαν ή ανέφεραν ότι εξαφανίστηκαν αφού χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις σε μια αυθόρμητη έκρηξη δημόσιου θυμού.
Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται οι Ζοζέ Ντανιέλ Φερέρ, Μανουέλ Κουέστα Μόρουα και η Μπέρτα Σολέρ, τρεις γνωστοί αντικαθεστωτικοί, καθώς και η Καμίλα Ακόστα, 28χρονη Κουβανή, η οποία συνεργάζεται εδώ και έξι μήνες με την ισπανική εφημερίδα ABC.
«Να συλληφθεί μία δημοσιογράφος ισπανικού μέσου ενημέρωσης, της ABC, μου φαίνεται ανάρμοστο», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που κάλεσε την Αβάνα να σεβασθεί το δικαίωμα των Κουβανών να διαδηλώνουν ελεύθερα.
Σε ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Ραούλ Κάστρο, 90 ετών, που άφησε τα ηνία του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Απρίλιο στον Μιγκέλ Ντίας Κανέλ επιστρατεύθηκε για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος την Κυριακή κατά την διάρκεια της οποίας «αναλύθηκαν οι προβοκάτσιες που ενορχηστρώθηκαν από αντεπαναστατικά στοιχεία, οργανωμένα και χρηματοδοτούμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με αποσταθεροποιητικούς στόχους».., έγραψε η επίσημη εφημερίδα Granma
«Στις 11 Ιουλίου, δεν υπήρξε κοινωνική έκρηξη στην Κούβα και δεν υπήρξε λόγω της θέλησης του λαού μας και της υποστήριξης του λαού μας προς την Επανάσταση και την κυβέρνησή του», δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες σε συνέντευξη Τύπου. Επρόκειτο για «ταραχές πολύ περιορισμένης κλίμακας» και οι συνθήκες στη χώρα είναι «τελείως κανονικές», διαβεβαίωσε.
Όπως και ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ πριν από αυτόν, και διαχρονικά οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κούβας, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ευθύνεται, μέσω της πολιτικής των κυρώσεων και μίας εκστρατείας στο Ίντερνετ, για τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Κυριακή στο νησί, σε μια σαρανταριά πόλεις και χωριά με συνθήματα «Πεινάμε» και «Κάτω η δικτατορία».