Σημαίες κυμάτιζαν στους δρόμους της Πρίστινα την Παρασκευή, καθώς το Κοσσυφοπέδιο γιόρτασε τα 15 χρόνια ανεξαρτησίας του με το βλέμμα στην εξομάλυνση με τη Σερβία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να επουλώνει τις πληγές της από τους εθνοτικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990.
«Η ανεξαρτησία μας επιτεύχθηκε με αγώνες και θυσίες, αλλά η ανεξαρτησία μας θα μεγαλώσει μόνο με δουλειά", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι.
Οι εντάσεις με τη Σερβία παραμένουν, καθώς το Βελιγράδι συνεχίζει να υποστηρίζει την άρνηση 50.000 Σέρβων της μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία κηρύχθηκε σχεδόν μια δεκαετία μετά την εξέγερση κατά της καταπιεστικής σερβικής κυριαρχίας.
Η Σερβία, οι δυνάμεις της οποίας εκδιώχθηκαν από το Κόσοβο, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ για να σταματήσει μια βίαιη καταστολή της ασφάλειας από το Βελιγράδι, εξακολουθεί να θεωρεί την πρώην νότια επαρχία της αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.
AP Photo/Darko Vojinovic
Το σχέδιο εξομάλυνσης
Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν τις χώρες να εγκρίνουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στα μέσα του 2022, σύμφωνα με το οποίο το Βελιγράδι θα σταματήσει να ασκεί πιέσεις κατά του Κοσσυφοπεδίου να έχει έδρα σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.
Το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύεται να σχηματίσει μια ημιαυτόνομη ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα, όπου οι τοπικοί Σέρβοι αντιστέκονται εδώ και χρόνια στην κρατική εξουσία του Κοσσυφοπεδίου και συγκρούονται επανειλημμένα με την αστυνομία.
Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα αποδέχθηκαν κατ' αρχήν το σχέδιο της ΕΕ, λέγοντας ότι αποτελεί μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο προς την ένταξη στην ΕΕ.
"Χαιρετίζουμε την έγκρισή σας για την πρόταση της ΕΕ σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων, με τελικό στόχο την αμοιβαία αναγνώριση, η οποία θα συμβάλει στην εξασφάλιση ενός πιο ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος για τους ανθρώπους τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της Σερβίας", ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του προς τον ομόλογό του του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι το βράδυ της Πέμπτης.
Ο 73χρονος Άλι Ρεσάνι, μεταξύ των χιλιάδων Κοσοβάρων που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Πρίστινα για την επέτειο της ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου, δήλωσε στο Reuters: "Δόξα τω Θεώ έχουμε τη δική μας αστυνομία, έχουμε επίσης το δικό μας στρατό. Περιμένω καλύτερες μέρες".
Και πρόσθεσε: "Ελπίζω ο Θεός να δώσει καλά πράγματα στους Αμερικανούς που μας βοήθησαν".
Δεν υπήρξαν εορτασμοί στην πόλη Βόρεια Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.
Ο τοπικός Σέρβος οδηγός ταξί Λαζάρ Κόστιτς, 58 ετών, είπε ότι είχε Αλβανούς φίλους, αλλά είχε επαφή μόνο μέσω τηλεφώνου. «(Το Κοσσυφοπέδιο) δεν σημαίνει τίποτα για μένα προσωπικά. Δεν είναι κράτος και για μένα δεν θα γίνει ποτέ», δήλωσε στο Reuters.
Αναφερόμενος στην πρώην ομοσπονδιακή, πολυεθνική Γιουγκοσλαβία που διαλύθηκε από εθνοτικούς πολέμους τη δεκαετία του 1990, είπε: «Μεγαλώσαμε σε εποχές που δεν είχε σημασία ποιος ή τι ήσουν ή ποιο ήταν το όνομά σου. Αυτές ήταν οι ευτυχισμένες εποχές. Αλλά, όταν η πολιτική μπήκε στη ζωή μας, έγινε μια άλλη ιστορία».
Διαβάστε επίσης:
«Βράζει» η Σερβία μια μέρα πριν την 15η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου