Σέρβοι διαδηλωτές έσπασαν δύο αυτοκίνητα Αλβανών δημοσιογράφων στην πόλη Λεπόσαβιτς του Κοσσυφοπεδίου την Τρίτη, μία ημέρα μετά τον τραυματισμό 30 στρατιωτών του ΝΑΤΟ και 52 διαδηλωτών σε συγκρούσεις. Με την ένταση να μην φαίνεται να καταλαγιάζει, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει επιπλέον δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.
A2 CNN and Panorama teams from #Albania were just attacked in Leposavic. Journalists were inside the cars when stones were thrown towards them. #Kosovo pic.twitter.com/Rj8QfU8oOB
— Xhemajl Rexha (@xhemajl_rexha) May 30, 2023
"Σε απάντηση στις πρόσφατες ταραχές και τον τραυματισμό 30 μελών της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ έδωσε εντολή για την ανάπτυξη των Επιχειρησιακών Εφεδρικών Δυνάμεων (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η αναταραχή στην περιοχή έχει ενταθεί από τότε που αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, μετά τις εκλογές του Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν, μια κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιπλήξουν την Πρίστινα την Παρασκευή.
Μασκοφόροι πλησίασαν ένα αυτοκίνητο με αλβανική πινακίδα κυκλοφορίας με την ένδειξη "A2, συνεργάτης του CNN" και έσπασαν το παρμπρίζ, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters που ήταν μάρτυρας του περιστατικού. Ένα άλλο αυτοκίνητο που ανήκε σε άλλο μέσο ενημέρωσης έσπασε επίσης. Κανείς δεν τραυματίστηκε.
1/ Protesters in Leposavic, some of them with masks, have verbally assaulted journalists and also pushed them, after the meeting of the former mayor of Leposavic, Zoran Todic, and the former #Kosovo Serb MP, Slavko Simic, from Srpska Lista party, with #KFOR representatives. pic.twitter.com/bBAtsOgpfI
— Balkan Insight (@BalkanInsight) May 30, 2023
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Tζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να βρουν τρόπο αποκλιμάκωσης των εντάσεων μέσω διαλόγου.
"Έχουμε ήδη πάρα πολλή βία στην Ευρώπη σήμερα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη μια σύγκρουση", δήλωσε ο Μπορέλ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Οι Σέρβοι της πλειοψηφίας του Βορείου Κοσσυφοπεδίου δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008 και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά της καταπιεστικής σερβικής κυριαρχίας.
Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου στο σύνολό του, αλλά οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου απαιτούν εδώ και καιρό την εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2013, που συνήφθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για τη δημιουργία μιας ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.
Αποφασιστικά βήματα
Οι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Απριλίου και οι Αλβανοί υποψήφιοι κέρδισαν τους δημάρχους σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία με ποσοστό συμμετοχής 3,5%.
Η Ρωσία, η οποία έχει από καιρό στενούς δεσμούς με τη Σερβία και μοιράζεται τις σλαβικές και ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις της, ζήτησε την Τρίτη "αποφασιστικά βήματα" για την καταστολή των ταραχών στο Κοσσυφοπέδιο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε "τη Δύση να σιγήσει επιτέλους την ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να κατηγορεί για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο τους Σέρβους που οδηγούνται σε απόγνωση, οι οποίοι είναι ειρηνικοί, άοπλοι και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους".
Η Μόσχα βοήθησε να μπλοκαριστεί η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στον ΟΗΕ μετά από αίτημα του Βελιγραδίου.
Αρκετοί Σέρβικής καταγωγής συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο στο Ζβέκαν, αλλά η κατάσταση ήταν ήρεμη την Τρίτη, καθώς στρατιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Πολωνία βρίσκονταν σε ετοιμότητα με εξοπλισμό κατά των ταραχών.
Μια πηγή της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι μπουλντόζες κατευθύνονταν προς τα βόρεια, έτοιμες να απομακρύνουν τυχόν οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι.
Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσιτς κατηγορεί τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την πρόκληση προβλημάτων με την τοποθέτηση νέων δημάρχων.
"Σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για φασιστική βία - καμία προσφυγή από την κάλπη στη σφαίρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti στο Twitter αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Απαράδεκτη βία
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τους πρεσβευτές της λεγόμενης ομάδας Quint - των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας - στο Βελιγράδι, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ζήτησε να απομακρυνθούν οι Αλβανοί δήμαρχοι από τα γραφεία τους στο βορρά.
Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι εγκληματικές συμμορίες, που υποστηρίζονται από τον Βούτσιτς, στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου και ολόκληρης της περιοχής.
Τη Δευτέρα, Σέρβοι διαδηλωτές στο Ζβέκαν πέταξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον στρατιωτών του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι.
"Οι βίαιες πράξεις κατά των πολιτών, κατά των μέσων ενημέρωσης, κατά των αρχών επιβολής του νόμου και των στρατευμάτων της KFOR είναι απολύτως απαράδεκτες", δήλωσε ο Borrell της ΕΕ.
"Η KFOR (η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο) θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον και την ελευθερία μετακίνησης για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την εντολή της", ανέφερε η δύναμη του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή της.
Διαβάστε ακόμα:
«Εύθραυστη αλλά ήρεμη η κατάσταση», λέει η αστυνομία - Έντονη αντίδραση της Μόσχας
Κόσοβο: Η «πυριτιδαποθήκη» των Δυτικών Βαλκανίων σε αναβρασμό