Η Κίνα αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει «τελείως» και αμέσως το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων, στην οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι οφείλεται η διάδοση του νέου κορονοϊού.
Η διαρκής επιτροπή του κινεζικού κοινοβουλίου, η οποία συνήλθε σήμερα, ενέκρινε πρόταση «για την πλήρη απαγόρευση» του εμπορίου άγριων ζώων, «την κατάργηση της κακής συνήθειας της υπερβολικής κατανάλωσης άγριων ζώων και την αποτελεσματική προστασία της υγείας και της ζωής του πληθυσμού», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.
Σε μια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε από αγορά στην κεντρική Κίνα, όπου πωλούνταν άγρια ζώα για κατανάλωση από ανθρώπους, η Κίνα υιοθέτησε στα τέλη του Ιανουαρίου οδηγία με την οποία απαγορεύτηκε προσωρινά το εμπόριο άγριων ζώων «έως ότου τελειώσει η κατάσταση με την επιδημία σε εθνικό επίπεδο».
Το εμπόριο άγριων ζώων είχε απαγορευτεί και κατά τη διάρκεια της κρίσης με τον SARS (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) το 2002-2003, έναν κορονοϊό για την μετάδοση του οποίου είχε επίσης κατηγορηθεί η κατανάλωση άγριων ζώων.
Ωστόσο το εμπόριο και η κατανάλωση άγριων ζώων ξανάρχισαν γρήγορα. Οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση κατηγορούν την Κίνα ότι ανέχεται ένα κρυφό εμπόριο εξωτικών ζώων που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή την παραδοσιακή ιατρική.
Η σημερινή απόφαση ελήφθη από την διαρκή επιτροπή του κοινοβουλίου, η οποία συνέρχεται μεταξύ των συνόδων της ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Η επιτροπή αυτή ανέβαλε εξάλλου σήμερα επ' αόριστον την ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης λόγω της επιδημίας.
Η επιτροπή αποφάσισε επίσης η απαγόρευση του εμπορίου και της κατανάλωσης άγριων ζώων να έχει άμεση ισχύ, εν αναμονή της ψήφισης της οριστικής νομοθεσίας, διευκρίνισε η CCTV.
Η επιδημία του κορονοϊού υπογραμμίζει "το σημαντικό πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης άγριων ζώων και τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει αυτό για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια", πρόσθεσε το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Κινέζοι ειδικοί θεωρούν ότι ο ιός εμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν άγρια ζώα που προορίζονταν για κατανάλωση από ανθρώπους.
Ωστόσο η ακριβής προέλευση του νέου κορονοϊού δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Επιστήμονες πιστεύουν ότι προήλθε από κάποιο θηλαστικό, υποψιαζόμενοι εκ περιτροπής τις νυχτερίδες, τους παγκολίνους ή άλλα ζώα.
AP Photo/Andy Wong