Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, TTB, για το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού «Turkovac».
Ο Ερντογάν και οι γιατροί διαφωνούν για την αποτελεσματικότητα του τουρκικού εμβολίου κατά του κορoνοϊού οδηγώντας σε διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Τούρκο πρόεδρο να αποκαλεί «απατεώνες» και «ψεύτες» τους γιατρούς επειδή έχουν δηλώσει ότι αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα αλλά και την αξιοπιστία του εμβολίου.
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ο επιστημονικός σύλλογος ως ιατρικός σύλλογος επιδιώκει να υπονομεύσει τον «εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας».
Σημειώνεται πως από τη δική της την πλευρά, η ιατρική κοινότητα της χώρας, επέκρινε την εφαρμογή του εμβολίου πριν από τη δημοσίευση των μελετών Φάσης 3 όμως το εμβόλιο Turkovac, που παράγεται στην Τουρκία, έλαβε Έγκριση Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης πριν από την κυκλοφορία των αποτελεσμάτων της Φάσης 3 και άρχισε να εφαρμόζεται με τον Τούρκο πρόεδρο να στοχοποιεί το TTB και τα μέλη του, ενώ σε ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι καθήκον μας ως γιατροί να διατηρήσουμε την ίδια επιστημονική ευαισθησία και να απαιτήσουμε επιστημονικά δεδομένα για λογαριασμό της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» και συμπληρώνει: «Θα καλωσορίσουμε με χαρά ένα τουρκικό εμβόλιο που θα μπορούσε να βάλει φρένο στην πανδημία στη χώρα μας και στον κόσμο, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της Φάσης 3 πρώτα».
Την ίδια ώρα, η οργάνωση των γιατρών λέει ότι θα παραμείνει σταθερή τονίζοντας πως «Ό,τι κάνουμε βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, με βάση το δημόσιο συμφέρον», αναφέρεται σε δήλωση του TBB. «Δυστυχώς, η στάση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία δεν διαφέρει από τη στάση της καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας και απέχει πολύ από το να είναι διαφανής. Αυτό τροφοδοτεί την απροθυμία των ανθρώπων να εμβολιαστούν».
Αξίζει να σημειωθεί πως το τουρκικό εμβόλιο τέθηκε σε χρήση στις 30 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συμφωνία του τουρκικού OMT, με τον υπουργό Υγείας Fahrettin Koca να είναι ο πρώτος που εμβολιάστηκε, ως αναμνηστικό εμβόλιο. Στη συνέχεια, το εμβόλιο διανεμήθηκε σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Το TTB αντιτάχθηκε αμέσως σε αυτό, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό, το εμβόλιο δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και δεν έχει ακόμη περάσει τη δοκιμαστική φάση 3, κατά την οποία ένα εμβόλιο πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές και στη συνέχεια εξετάζεται η αποτελεσματικότητα και οι πιθανές παρενέργειες. Σε αντίθεση με τι συνέβη στην πραγματικότητα, όπου δοκιμάστηκε μόνο σε ζώα Μάλιστα, ο Βεντάτ Μπουλούτ, γενικός γραμματέας του TTB, είπε ότι «το Turkovac δεν μπορεί ακόμη να ταξινομηθεί ως αποτελεσματικό εμβόλιο. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα» και επισήμανε μια δήλωση του Mustafa Çalis, επικεφαλής της ομάδας που αναπτύσσει το εμβόλιο ότι «η έρευνα με ποντίκια έχει δείξει ότι το εμβόλιο προστατεύει 100 τοις εκατό από την παραλλαγή Delta».
Τέλος σημειώνεται πως από την αρχή, το TTB ήταν επικριτικό για την προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης στην πανδημία κατηγορώντας πως η πολιτική δεν ήταν αρκετά αυστηρή και η κυβέρνηση ήταν πάντα πρόθυμη να διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία, την οποία κατηγόρησε ότι συχνά παρουσίαζε πολύ ευνοϊκά τα στοιχεία του κορονοϊού τα οποία είναι πιο ανησυχητικά από ποτέ, όπου συνολικά 82.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό.