Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο εθνικό Τουρκικό κανάλι TRT και το Καταριανών συμφερόντων Al Jazeera με αφορμή την επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία.
Συγκεκριμένα, το κανάλι Al Jazeera το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση του Κατάρ έχει αφήσει αιχμές εναντίον της τουρκικής επέμβασης στη Βορειοανατολική Συρία και ειδικότερα για την ζώνη ασφαλείας πού δημιούργησε η Άγκυρα στη περιοχή με στόχο την "εκκαθάριση των τρομοκρατών".
Από την πλευρά του, το TRT με εκτενή ανάλυση του συνέκρινε την κάλυψη του Al Jazeera με αυτή του Σαουδαραβικού Al Arabiya.
By labeling YPG/PKK terrorists as ''Kurdish forces'' or simply ''Kurds'', Gulf media outlets inaccurately turned what is a conflict about security into one that is rooted in ethnic grievance https://t.co/F3ozpMCpbb
— TRT World (@trtworld) November 2, 2019
Όμως το TRT δεν σταμάτησε εκεί αφού σε άλλο ρεπορτάζ άφησε σαφείς αιχμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ και ειδικότερα για την μεταχείριση των Νεπαλέζων εργατών.
Human Rights Watch urges Qatari government to investigate and publicise migrant workers'' cause of death, after new research finds heatstroke to be the likely cause of cardiovascular fatalities among workers. Researcher Hiba Zaydin has more pic.twitter.com/L9fKqwskgD
— TRT World Now (@TRTWorldNow) October 31, 2019
Σημειώνεται ότι Κατάρ και Τουρκία θεωρούνται σύμμαχοι, έχοντας απέναντι τους τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δύο πρώτες θεωρούνται υπέρμαχοι της πολιτικής εκδοχής του Ισλάμ εν αντιθέσει με το Ριάντ το οποίο θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προεκτάσεις στο θρήσκευμα των Μουσουλμάνων.
Το καλοκαίρι του 2017 όταν το Ριάντ ηγήθηκε του εμπάργκο εναντίον του Κατάρ με αφορμή τη στήριξη που φέρεται να παρέχει σε τρομοκρατικές οργανώσεις, η Άγκυρα πήρε σαφώς το μέρος της Ντόχα.
Έναν χρόνο αργότερα το 2018, οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας είχαν συνάψει συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος για να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία.
Ο δε Εμίρης του Κατάρ είχε δεσμευτεί να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την τουρκική οικονομία πέρυσι το καλοκαίρι.