Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργρκέτε Βεστάγκερ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον αποφάσισε να μην αναλάβει τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Βεστάγκερ δεν έδωσε λόγο για την απόφαση αυτή, αλλά έρχεται μετά από αντιδράσεις για τον διορισμό της. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε επικρίνει την Τρίτη την πρόσληψη μιας Αμερικανίδας οικονομολόγου για μια κεντρική θέση της ΕΕ στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Professor Fiona Scott Morton has informed me of her decision to not take up the post as Chief Competition Economist. I accept this with regret and hope that she will continue to use her extraordinary skill-set to push for strong competition enforcement https://t.co/8WSmWYc4LV pic.twitter.com/W3Zb34in7N
— Margrethe Vestager (@vestager) July 19, 2023
«Η καθηγήτρια Φιόνα Σκοτ Μόρτον με ενημέρωσε για την απόφασή της να μην αναλάβει τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου στον τομέα του ανταγωνισμού», ανέφερε η Βεστάγκερ στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Το δέχομαι με λύπη και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις εξαιρετικές ικανότητές της για να πιέσει για την ισχυρή επιβολή του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Βεστάγκερ.
Οι ηγέτες των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν επίσης επιπλήξει τη Βεστάγκερ για την επιλογή της Σκότ Μόρτον, 56 ετών, επικεφαλής οικονομολόγου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Σκοτ Μόρτον υποτίθεται ότι θα συμβούλευε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις έρευνές της για τη Μεγάλη Τεχνολογία και την επιβολή μιας σειράς κανόνων - ορόσημο για τον περιορισμό των τεχνολογικών κολοσσών.
Η Γαλλία ήταν το πιο ηχηρό κράτος μέλος που αντιτάχθηκε στον διορισμό και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν Κλερ Λεζάντρ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι το Παρίσι ήταν κατά του Μόρτον επειδή ενδεχομένως επηρέαζε την κυριαρχία του μπλοκ και μπορεί να έβλαπτε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Η Λεζάντρ δήλωσε ότι στο μέλλον θα πρέπει να μελετηθούν περισσότερο οι κανόνες προσλήψεων, ιδίως όταν θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκρούσεις συμφερόντων στις "πιο στρατηγικές και ευαίσθητες θέσεις εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων".