«Τα κύματα της παραπληροφόρησης χτύπησαν την Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Κάνουν κακό όχι μόνο στην υγεία των δημοκρατιών μας, αλλά και των πολιτών μας. Μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην οικονομία και να υπονομεύσουν τις δράσεις των δημόσιων αρχών και, με αυτό τον τρόπο, να αποδυναμώσουν τα μέτρα για την υγεία. Για να τα αντιμετωπίσουμε δε , είναι ανάγκη να κινητοποιήσουμε όλους τους σχετικούς παίκτες, από όσους διασταυρώνουν τα στοιχεία και ερευνούν τα δεδομένα μέχρι τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις αρμόδιες αρχές».
Αυτά δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιουρόβα, στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί και συγκεκριμένα σε χώρες που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία: «Ξένοι παίκτες και τρίτες χώρες, κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν εμπλακεί σε στοχευμένες επιχειρήσεις και εκστρατείες για να επιδράσουν στην κοινή γνώμη και να την παραπληροφορήσουν – στην ΕΕ, τη γειτονιά της, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Η ίδια κάλεσε τους διαδικτυακούς παρόχους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας, στο πλαίσιο ενός εθελοντικού κώδικα συμπεριφοράς. Όπως τόνισε δε, τον κώδικα έχουν ήδη υπογράψει οι Google, Facebook, Twitter και Mozilla, ενώ σε αυτές αναμένεται να προστεθεί και η κινεζική TikTok. Σύμφωνα δε με συνεργάτες της, οι πάροχοι καλούνται να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις στις οποίες να αποτυπώνουν όλες τις κινήσεις παραπληροφόρησης ή στοχευμένης προπαγάνδας στην ΕΕ, διευκολύνοντας την Κομισιόν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της Γιουρόβα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, βρισκόταν ο «υπουργός Εξωτερικών» της Ένωσης, Χοσέπ Μπορέλ. Ο Ισπανός πολιτικός, μάλιστα, είχε φροντίσει να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην γαλλική le Figaro, την γερμανική Die Welt και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, το οποίο συνυπογράφει με τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν.
«Η άσκηση ήπιας δύναμης σε θεωρητικό επίπεδο δεν είναι πλέον αρκετή στον σημερινό κόσμο. Πρέπει να προσθέσουμε τη διάσταση της σκληρής δύναμης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να επιβάλλουμε την άποψή μας για τον κόσμο και να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να αλλάξουν... πίστα και ταχύτητα, προκειμένου να μην μείνουν πίσω στις εξελίξεις και τον ανταγωνισμό.