Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για να επιτραπεί η συνέχιση της διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών μέσω πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν επιβάλει περιορισμούς.
Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία είχαν επιβάλει τα μέτρα επικαλούμενες ανησυχίες ότι τα σιτηρά από την Ουκρανία που προορίζονταν για εξαγωγή σε άλλες χώρες κατέληγαν στις τοπικές αγορές τους, γεγονός που πίεζε τις τιμές για τους τοπικούς αγρότες.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις έγραψε στο Twitter ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είχε καταλήξει σε "κατ' αρχήν συμφωνία" με τις πέντε χώρες "για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τόσο των γεωργών στις γειτονικές χώρες της ΕΕ όσο και της Ουκρανίας".
🤝WE HAVE A DEAL🤝@EU_Commission has reached an agreement in principle with Bulgaria, Hungary, Poland, Romania & Slovakia regarding #Ukraine agri-food products.
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) April 28, 2023
We have acted to address concerns of both farmers in neighbouring EU countries and Ukraine 🇪🇺🇺🇦 - with @jwojc
🧵1/3 pic.twitter.com/qNP93X1Fpd
Είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει "μέτρα διασφάλισης" για τέσσερα προϊόντα - σιτάρι, αραβόσιτο, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορο. Δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα πακέτο στήριξης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ (110,25 εκατ. δολάρια) για τους τοπικούς αγρότες, δήλωσε ο Ντομπροβσκις. .
Οι πέντε χώρες έγιναν οδοί διέλευσης για τα ουκρανικά σιτηρά που δεν μπορούσαν να εξαχθούν μέσω των λιμανιών της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Τα σημεία συμφόρησης παγίδευσαν στη συνέχεια εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, αναγκάζοντας τους τοπικούς αγρότες να ανταγωνιστούν με την εισροή φθηνών ουκρανικών εισαγωγών που, όπως είπαν, στρέβλωσαν τις τιμές και τη ζήτηση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η συμφωνία "διατηρεί τόσο την ικανότητα εξαγωγών της Ουκρανίας ώστε να συνεχίσει να τροφοδοτεί τον κόσμο, όσο και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών μας".