Για θερμοκρασίες ρεκόρ ετοιμάζεται το Λονδίνο, καθώς οι μετεωρολόγοι κάνουν αναφορές για πρωτόγνωρο καύσωνα και προβλέψεις που θέλουν τον υδράργυρο να αγγίζει κατά τόπους ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου τις πρώτης ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει σημάνει «κόκκινη προειδοποίηση», προτρέποντας του πολίτες να περιορίσουν ή να τροποποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ούτως ώστε να μειωθούν οι απώλειες που σημειώνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς και να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από τον καύσωνα, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις κορυφαίων επιστημόνων του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς στην Αγγλία την επόμενη εβδομάδα, ενώ και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αγγίξει θερμοκρασίες ρεκόρ.
Έχει ήδη κηρυχθεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει εκδοθεί η πρώτη «κόκκινη» προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
«Σε αυτές τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεαστούν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιζαμπέλ Όλιβερ
Ερωτηθείσα εάν χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών - όπως έχει γραφτεί σε εφημερίδες - η επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του UKHSA, αρνήθηκε να κάνει να κάνει κάποια εκτίμηση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά μπορώ να σας πω ότι το παρακολουθούμε πολύ στενά».
Τι σημαίνει η «κόκκινη» προειδοποίηση
Η «κόκκινη» προειδοποίηση που εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία για πολύ υψηλές θερμοκρασίες αφορά το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και την Υόρκη τη Δευτέρα και την Τρίτη. Είναι η πρώτη που εκδίδεται από την έναρξη του εν λόγω συστήματος πέρσι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προειδοποίηση:
- υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και κίνδυνος σοβαρής ασθένειας, όχι μόνο μεταξύ των πιο ευάλωτων
- απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές και στις καθημερινές συνήθειες
- υπάρχει κίνδυνος απώλειας ρεύματος, νερού ή κινητής τηλεφωνίας
- υπάρχει αυξημένο ρίσκο για την ασφάλεια του νερού
- καθυστερήσεις στα οδικά, σιδηροδρομικά και αεροπορικά ταξίδια
Θερμοκρασίες Ρεκόρ
Μάλιστα, κάποια σχολεία έκλεισαν νωρίτερα από τη συνήθη ημερομηνία, ενώ πολλά ραντεβού σε νοσοκομεία ακυρώθηκαν.
H μετεωρολόγος του ΒΒC ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη κατάσταση στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 80% το Ηνωμένο Βασίλειο να σπάσει το τρέχον υψηλότερο ρεκόρ θερμοκρασίας - 38,7 βαθμούς Κελσίου στο Κέιμπριτζ το 2019 - και τουλάχιστον 50% πιθανότητα οι θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Υψηλές Θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ευρώπη
Ενώ οι θερμοκρασίες υποχώρησαν λίγο στην Πορτογαλία, αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, με πέντε από αυτές να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες να μάχονται σε 17 πύρινα μέτωπα, όπως αναφέρουν οι αρχές.
Στην Ιταλία η χειρότερη ξηρασία για πάνω από 70 χρόνια έχει στεγνώσει τον μεγαλύτερο ποταμό της Ιταλίας, τον Πάδο, σε κάποια σημεία του. Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος του Πάδου, τα νερά του οποίου χρησιμοποποιούνται για σχεδόν το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Η γειτονική χώρα βιώνει τον θερμότερο Ιούλιο από το 1800, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο καύσωνας θα επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα, ειδικά στις πόλεις. «Η σταθερή και στάσιμη ατμόσφαιρα λειτουργεί ως "καπάκι" για την παγίδευση ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων», ανέφερε ο Λορέντζο Λαμπραντόρ, επιστημονικός υπεύθυνος του WMO, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα άτομα», πρόσθεσε.
Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το σύστημα υγείας αντιμετώπισε μια «ιδιαίτερα ανησυχητική» εβδομάδα λόγω του καύσωνα με αποτέλεσμα ορισμένα νοσοκομεία να έχουν κατακλυστεί.
Από τις 7 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου, η Πορτογαλία κατέγραψε 238 θανάτους που αποδίδονται στον καύσωνα, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική αρχή της χώρας. Η Ισπανία κατέγραψε 84 θανάτους που αποδίδονται σε ακραίες θερμοκρασίες τις πρώτες τρεις ημέρες του καύσωνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Επιδημιολογικού Κέντρου.
Στην περιοχή Gironde της Γαλλίας, 11.300 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψεις τις εστίες τιους από τότε που ξέσπασαν οι πυρκαγιές γύρω από το Dune du Pilat και το Landiras. Περίπου 18.000 στρέμματα γης έχουν καεί ενώ οι αρχές δήλωσαν ότι οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.
Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές που καίνε σε περιοχές της Εξτρεμαδούρα, η οποία συνορεύει με την Πορτογαλία, και στην κεντρική περιοχή της Καστίλης και του Λεόν οδήγησαν στην εκκένωση τεσσάρων ακόμη μικρών χωριών, αργά την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Οι φλόγες απειλούν τώρα ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα και ένα εθνικό πάρκο. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την έναρξη των πυρκαγιών. Στην Καταλονία, στα βορειοανατολικά, οι αρχές απαγόρευσαν το κάμπινγκ και τις αθλητικές δραστηριότητες γύρω από 275 πόλεις και χωριά για να αποτρέψουν τους κινδύνους πυρκαγιάς και περιόρισαν τις αγροτικές εργασίες που περιλαμβάνουν μηχανήματα.