Του Γιάννη Μαντζίκου
Το πρώτο σημαντικό πολιτικά χτύπημα στον Μπόρις Τζόνσον επέφερε η αρχηγός των Συντηρητικών στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον, η οποία υπέβαλλε σήμερα και επισήμως την παραίτηση της από το κόμμα, την ώρα που το κύμα αντιδράσεων στη Βρετανία φουντώνει μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να κλείσει την βουλή.
Στις δηλώσεις της σήμερα η Ντέιβιντσον επικαλέστηκε την ανάγκη να αφοσιωθεί στις οικογενειακές υποχρεώσεις, όμως είναι γνωστό ότι η Σκωτσέζα πολιτικός διαφωνεί με την πρόθεση του Τζόνσον να προχωρήσει στο Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, εφόσον χρειαστεί. "Ο πιο απλός τρόπος να αποφύγουμε την άτακτη έξοδο από την ΕΕ είναι να ψηφίσουμε μια συμφωνία", δήλωσε η Ντέιβιντσον αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Μπόρις Τζόνσον.
It has been the privilege of my life to serve as @ScotTories leader. This morning I wrote to the Scottish party chairman to tender my resignation. pic.twitter.com/CJ9EjW2RqN
— Ruth Davidson (@RuthDavidsonMSP) August 29, 2019
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο λόρδος Γιανγκ, υπεύθυνος για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στην Βουλή των Λόρδων, δηλώνοντας «δυσαρεστημένος για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα» της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η οποία «κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του».
Την ίδια ώρα αιχμές προς την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει την βουλή άφησε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέι, Ντέιβιντ Λιντιγκτον ο οποίος τόνισε ότι "η Βουλή εκβιάζεται από την κυβέρνηση". Αιχμές άφησαν μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος είπε ότι ενώ προτιμούσε η όποια κίνηση κατά του no deal να γινόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, πλέον αυτό είναι «αδύνατο» και οι βουλευτές πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και το μέλος της Βουλής των Λόρδων Τζορτζ Γιανγκ, που έχει υπηρετήσει υπό κάθε Συντηρητικό ηγέτη από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και μετά, παραιτήθηκε από από το πόστο του υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, λόγω της πολιτικής Τζόνσον.
Διάφοροι άλλοι βουλευτές των Συντηρητικών επισήμαναν ότι τα μέλη της κυβέρνησης Τζόνσον θα κατακεραύνωναν τον Τζέρεμι Κόρμπιν αν ήταν εκείνος που λάμβανε την απόφαση αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου εν μέσω εθνικής κρίσης για πέντε εβδομάδες.
Παράλληλα, οι υπογραφές για το αίτημα Βρετανών πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση Τζόνσον έχουν ξεπεράσει το 1,3 εκατομμύρια, ενώ έχουν επιταχυνθεί οι προσπάθειες πολιτικών και ομάδων πολιτών να προσβάλουν στα δικαστήρια ως αντισυνταγματική την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου.
Και... δικαστικός αγώνας κατά του «λουκέτου» Τζόνσον
«Δεν υπάρχει παράδειγμα στην σύγχρονη ιστορία χρησιμοποίησης της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου με τέτοιον τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματίας και μαχητική αντίπαλος του Brexit, η οποία κατέθεσε προσφυγή στην αγγλική δικαιοσύνη. «Χρησιμοποιείται για να εμποδιστεί το κοινοβούλιο να νομοθετήσει κατά της απουσίας συμφωνίας», τόνισε στο BBC.
Η Τζίνα Μίλερ κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ.
Παράλληλα ομάδα 75 φιλοευρωπαίων βουλευτών ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας επείγουσα ακρόαση εν αναμονή συζήτησης επί της ουσίας του θέματος την 6η Σεπτεμβρίου.
Φωτογραφία: AP