Ο εθνικιστής πολιτικός Σαντίρ Τζαπάροφ φαίνεται έτοιμος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα στο Κιργιστάν, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας, η οποία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.
Οι βίαιες διαδηλώσεις, που ξέσπασαν τον περασμένο Οκτώβριο, έφεραν τον 52χρονο Τζαπάροφ, από ένα κελί της φυλακής, στον θώκο του πρωθυπουργού και κορυφώθηκαν με την ανάληψη εκ μέρους του της προσωρινής προεδρίας της χώρας, αν και αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση αυτή ώστε να είναι υποψήφιος για να αναλάβει κανονικά τον ρόλο του προέδρου.
Ο Τζαπάροφ, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης για την απαγωγή ενός κυβερνήτη επαρχίας στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας, είδε την καταδίκη του να ακυρώνεται εν μέσω της αναταραχής του Οκτωβρίου και κατέγραψε ευρύ προβάδισμα έναντι των 16 αντιπάλων του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Παρά την εθνικιστική στάση του -η πρώτη ενέργεια του Τζαπάροφ ως πρωθυπουργού ήταν να προσθέσει στα δελτία ταυτότητας πληροφορίες για την εθνικότητα-, έχει επανειλημμένα δεσμευθεί να διατηρήσει στενή σχέση με τη Μόσχα.
«Η Ρωσία είναι ο στρατηγικός εταίρος μας», δήλωσε ο Τζαπάροφ αφού ψήφισε σε προάστιο της πρωτεύουσας Μπισκέκ.
Η Ρωσία διατηρεί μια στρατιωτική αεροπορική βάση στην ορεινή αυτή χώρα και είναι επίσης ο κύριος προορισμός εκατοντάδων χιλιάδων εργατών από το Κιργιστάν.
Η γειτονική Κίνα είναι ένας άλλος σημαντικός εμπορικός εταίρος και επενδυτής στη φτωχή αυτή και κυρίως μουσουλμανική χώρα, η οποία, εκτός από πρόεδρο, ψηφίζει σήμερα για μεγαλύτερες προεδρικές εξουσίας σε βάρος του κοινοβουλίου.
Ο Τζαπάροφ είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση εξαιτίας της εκστρατείας που είχε κάνει στα πρώτα χρόνια του 2010 για την εθνικοποίηση του γιγάντιου ορυχείου χρυσού Kumtor, το οποίο διαχειρίζεται η καναδική Centerra Gold. Ωστόσο, αφού ανέβηκε πέρυσι στην εξουσία, δήλωσε πως αυτός δεν είναι πλέον στόχος και πως θα επιδιώξει απλώς να εξασφαλίσει ότι τα κέρδη από το ορυχείο θα διανέμονται δίκαια.