Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 60.000 θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία, μετά την άρση των περιορισμών υγείας στη χώρα πριν από έναν μήνα, μια μεγάλη αύξηση από τα προηγούμενα αναφερθέντα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο αναφορικά με την πανδημία, στον απόηχο παγκόσμιας κριτικής για τα δεδομένα του κορονοϊού της χώρας.
«Συνολικά 59.938 (θάνατοι) καταγράφηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2022 και 12 Ιανουαρίου 2023», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζιάο Γιαχούι, αξιωματούχος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Από τους ασθενείς που πέθαναν, το 90,1% ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.
Αυτός ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει θανάτους εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.
Μεταξύ αυτών των θανάτων, οι 5.503 προκλήθηκαν άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Μετά από τρία χρόνια ορισμένων από τους πιο δρακόντειους περιορισμούς στον κόσμο, η Κίνα ήρε απότομα τα περισσότερα από τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού στις αρχές Δεκεμβρίου.
Έκτοτε, ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί ραγδαία. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ηλικιωμένους ασθενείς και τα κρεματόρια εμφανίζονται κατακλυσμένα από την εισροή σορών.
Η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τον περασμένο μήνα την καταχώριση των θανάτων από Covid σε αυτούς που οφείλονται άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό.
Αυτή η αμφιλεγόμενη αλλαγή στη μεθοδολογία σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός θανάτων δεν καταγράφεται πλέον ως οφειλόμενος στην Covid.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε αυτόν τον νέο κινεζικό καθορισμό θανάτων από Covid θεωρώντας τον «πολύ στενό».
Το Πεκίνο αντέκρουσε αυτές τις επικρίσεις και κάλεσε τον ΠΟΥ να υιοθετήσει μια «αμερόληπτη» θέση απέναντι στην Covid.
Η Κίνα ανακοίνωσε για τελευταία φορά ημερήσιους αριθμούς θανάτων από Covid-19 την περασμένη Δευτέρα.
Οι αρχές είχαν αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα τον περασμένο μήνα - στοιχεία που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές σε γραφεία τελετών και σε σακούλες πτωμάτων που εμφανίζονται να βγαίνουν από νοσοκομεία.
Τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να δίνουν μηνιαίες και όχι καθημερινές ενημερώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ενώ διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον Covid αυτό το έτος, η Κίνα είχε αναφέρει στο παρελθόν λίγο περισσότερους από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου στον κόσμο.
Η έξαρση της Covid θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες
Δύο έως τρεις μήνες αναμένεται να διαρκέσει η έξαρση του νέου κύματος κορονοϊού στην Κίνα και σύντομα θα επεκταθεί και θα γιγαντωθεί στην ύπαιθρο όπου τα ιατρικά μέσα είναι ελάχιστα.
Αυτή είναι η πρόβλεψη των κινέζων επιδημιολόγων που θεωρούν κλειδί στη μετάδοση το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις πόλεις τους για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, οι οποίες ξεκινούν επίσημα από τις 21 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα την πολιτική “zero Covid” και τελικά άνοιξε ξανά τα σύνορά της την περασμένη Κυριακή.
«Τα χειρότερα της επιδημίας δεν έχουν ακόμη τελειώσει», προειδοποίησε ο Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τοπικό μέσο ενημέρωσης Caixin την Πέμπτη.
«Η προτεραιότητά μας έχει επικεντρωθεί στις μεγάλες πόλεις. Είναι καιρός να εστιάσουμε στις αγροτικές περιοχές», ανέφερε ο Ζενγκ, τονίζοντας πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην ύπαιθρο, όπου οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι «φτωχές», βρίσκεται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ασθενών και των ατόμων με αναπηρία.
Οι αρχές δήλωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την αύξηση της προμήθειας αντιιικών φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα. Το molnupiravir της Merck διατέθηκε στην Κίνα από την Παρασκευή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα επίσης για τους κινδύνους που απορρέουν από τα ταξίδια των Κινέζων πολιτών.
Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γου Ξι ανέφερε πως «από το ξέσπασμα της επιδημίας, η Κίνα έχει μοιραστεί τις σχετικές πληροφορίες και τα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο».
Ωστόσο, τα δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα φαίνεται να μην συνάδουν με τις δηλώσεις του αξιωματούχου.
Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωναν πέντε -ή και λιγότερους- θανάτους ανά ημέρα για τον Δεκέμβριο, αριθμοί που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές που παρατηρούνται στα γραφεία κηδειών, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία.
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Κίνα δεν έχει αναφέρει στοιχεία για τους θανάτους από Covid-19 από τη Δευτέρα.
Από την πλευρά τους οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους από κορονοϊό στην Κίνα, την ώρα που η χώρα έχει αναφέρει μόλις πάνω από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο.
Επιστροφή στην καθημερινότητα στις μεγαλουπόλεις
Οι κάτοικοι πάντως στις μεγαλουπόλεις της Κίνας επιστρέφουν σταδιακά στην προ κορονοϊού καθημερινότητα.
Ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης δήλωσε την Παρασκευή ότι 490.000 ημερήσια ταξίδια κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται εντός και εκτός Κίνας από τότε που άνοιξε τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου. Βέβαια ο αριθμός αυτός αποτελεί μόνο το 26% του αριθμού που ταξίδευε πριν την πανδημία.