Ουκρανία: Τι ζητούν Μακρόν - Φον Ντερ Λάιεν, τι υποσχέθηκε ο Σι
AP
AP

Ουκρανία: Τι ζητούν Μακρόν - Φον Ντερ Λάιεν, τι υποσχέθηκε ο Σι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να προσεγγίσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της συντονισμένης πίεσης που ασκείται στο Πεκίνο από το ευρωπαϊκό ντουέτο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη για δυναμική συμβολή της Κίνας στην παύση της σύρραξης. 

Ο Σι, ο οποίος έχει προσπαθήσει να τοποθετήσει την Κίνα ως πιθανό διαμεσολαβητή στη σύγκρουση, αλλά θεωρείται από τη Δύση ότι ευνοεί τη Ρωσία, απάντησε λέγοντας ότι ελπίζει η Μόσχα και το Κίεβο να διεξαγάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

«Ήταν ενδιαφέρον να ακούω ότι ο πρόεδρος Σι επανέλαβε την προθυμία του να μιλήσει» στον Ζελένσκι, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του "θετικά". Ο Σι είπε ότι μια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει όταν οι «συνθήκες και ο χρόνος είναι κατάλληλοι», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Σι να τον συναντήσει, μεταξύ άλλων και μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα. Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο Σι ήταν "έτοιμος" να καλέσει τον Ζελένσκι.

«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει επιφέρει πλήγμα στη (διεθνή) σταθερότητα» είπε ο Μακρόν στον Σι, ο οποίος στάθηκε δίπλα στον Κινέζο πρόεδρο έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησής τους.

«Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να επαναφέρετε τη Ρωσία στα λογικά της και όλους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Κίνα έχει προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την κρίση στην Ουκρανία, το οποίο καλεί και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια συνολική κατάπαυση του πυρός.

Το σχέδιο απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση λόγω της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δήλωσαν τότε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα στη Ρωσία, κάτι που το Πεκίνο διέψευσε.

«Ο εξοπλισμός του επιτιθέμενου αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτό θα έβλαπτε πράγματι σημαντικά τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας].

Η γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι ο Μακρόν είχε παροτρύνει τον Σι να μην παρέχει όπλα στη Ρωσία και ότι ο Σι απάντησε ότι δεν ήταν δικός του πόλεμος.

Σι: «Οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ δεν κατευθύνοντα από κανένα τρίτο μέρος»

Η πολιτική της Κίνας για την Ουκρανία μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: «προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, με τον Κινέζο πρόεδρο να τονίζει ότι η ύψιστη προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνει την κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σε σχόλια μετά τη συνάντηση, ο Σι κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να βρουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά από μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε πλευρά είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί.

Σε συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο, ο Σι τόνισε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ δεν κατευθύνονται, δεν εξαρτώνται ούτε ελέγχονται από κανένα τρίτο μέρος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον Κινέζο πρόεδρο να επικοινωνήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απαντούσε σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το αν είναι ρεαλιστικό το Πεκίνο να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

 

Ο Σι απαντώντας, σχολίασε ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, χωρίς πάντως να κάνει ειδική αναφορά στη Ρωσία.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την επανεκκίνηση των συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα και την εξάλειψη των «παρεμβάσεων» και των προκλήσεων για να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς και εποικοδομητικές», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την ολοκλήρωση τους, ενώ το Πεκίνο ανέφερε ότι οι συζητήσεις ήταν «φιλικές» και «σε βάθος».

Πυρηνικά και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης από τον Σι να πιέσει τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία της Ουκρανίας.

Ο Σι δήλωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις για τη μη χρήση πυρηνικών όπλων και ότι "δεν πρέπει να διεξάγεται πυρηνικός πόλεμος", χωρίς να αναφερθεί στη Ρωσία. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να "απέχει από κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης ή ακόμη και σε ανεξέλεγκτη έξοδο από αυτήν".

Η επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ στην Κίνα πραγματοποιείται έπειτα από χρόνια κλονισμού των σχέσεων με το Πεκίνο για θέματα όπως οι κατηγορίες για καταπάτηση των δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ, ένα επενδυτικό σύμφωνο που έχει κολλήσει και η απροθυμία της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο για καταχρήσεις κατά των Ουιγούρων, μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια στην Σιντζιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής χρήσης καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Ξινγιάνγκ «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Αλλά μιλώντας στον Τύπο μετά την άφιξή του την Τετάρτη, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στη μείωση των εμπορικών και διπλωματικών δεσμών με την Κίνα και να απορρίψει αυτό που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως "αναπόφευκτο σπιράλ" έντασης μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Ο Μακρόν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Λι Κιανγκ πριν συναντηθεί με τον Σι σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στη Μεγάλη Αίθουσα, όπου οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν έναν χαιρετισμό με 21 πυροβόλα όπλα και βάδισαν δίπλα-δίπλα κατά μήκος ενός κόκκινου χαλιού, ενώ μια μπάντα χάλκινων πνευστών έπαιζε τους εθνικούς τους ύμνους.

Ο Μακρόν τοποθέτησε και τα δύο χέρια σε εκείνα του Σι κατά τη διάρκεια μιας μακράς χειραψίας. Στη συνέχεια έδωσε στον Κινέζο ηγέτη ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη καθώς περπατούσαν για να χαιρετήσουν μέλη της κάθε κυβέρνησης.

 

Η φον ντερ Λάιεν, στο πρώτο της ταξίδι στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, είχε τριμερείς συνομιλίες με τον Μακρόν και τον Σι το βράδυ της Πέμπτης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υιοθέτησε ελαφρώς πιο αυστηρό τόνο σε σχόλια μετά τις συναντήσεις της. Μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να "μειώσει το ρίσκο" τόσο σε διπλωματικό όσο και οικονομικό επίπεδο από την εξάρτηση της στην Κίνα η οποία σκληραίνει τη στάση της. 

Από την πλευρά της, η Κίνα είναι πρόθυμη να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να περιορίσουν την άνοδό της.

Γαλλοσινικές «μπίζνες»

Ο Μακρόν, που ταξιδεύει με μια 50μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει την Airbus, τον γίγαντα πολυτελών ειδών LVMH και τον παραγωγό πυρηνικής ενέργειας EDF, βρίσκεται επίσης στην Κίνα αναζητώντας οικονομικές νίκες.

Η Airbus υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνίες για το άνοιγμα μιας νέας γραμμής συναρμολόγησης στην Κίνα, διπλασιάζοντας τη δυναμικότητά της στη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά του κόσμου, και πήρε το τελικό πράσινο φως για ορισμένες παραγγελίες αεροσκαφών που είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Το παλάτι του Ελιζέ δήλωσε ότι η γαλλική κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF και η κινεζική CGN, και οι δύο μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών, υπέγραψαν συμφωνία για την ανανέωση μιας μακροχρόνιας συνεργασίας. Συμφωνίες υπεγράφησαν επίσης μεταξύ της EDF και της China Energy Investment Corporation για υπεράκτια αιολικά έργα.

 

Διαβάστε επίσης:

Σι: Έχουμε ευθύνη να υπερβούμε τις «διαφορές» - Μακρόν: Περιμένουμε να συνετίσετε τη Ρωσία

Κίνα: Οι σχέσεις Κίνας και ΕΕ επανήλθαν γρήγορα

Η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Μακρόν στο Πεκίνο

Μακρόν σε Πεκίνο: Μην εξοπλίσετε τη Ρωσία