Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, Νικολά Σαπουί κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του επιδοθεί «επίσημη διαμαρτυρία» για τις κυρώσεις που επέβαλαν χθες οι Βρυξέλλες σε αξιωματούχους της χώρας λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Σε ανακοίνωσή της, η κινεζική πλευρά ανέφερε πως ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ τόνισε στον Σαπουί ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει πόσο σοβαρό είναι το σφάλμα που διέπραξε και να το διορθώσει, αν θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να διαρραγεί περαιτέρω η διμερής σχέση της με την Κίνα.
Τη Δευτέρα, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά δέκα Ευρωπαίων, ανάμεσά τους βουλευτές και πανεπιστημιακοί, και κατά τεσσάρων οργανισμών, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. κατά του Πεκίνου.
Νωρίτερα χθες στην πρώτη προσπάθειά της να τιμωρήσει την Κίνα με αφορμή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, η ΕΕ ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος Κινέζων αξιωματούχων επί των οποίων ανάλογα μέτρα έλαβαν ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά του Τσεν Μινγκουό, διευθυντή του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Σιντζιάνγκ, καθώς και κατά των υψηλόβαθμων κινέζων αξιωματούχων Γουάνγκ Μινγκσάν και Γουάνγκ Τζουντσένγκ.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης κατά του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευών του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Σιντζιάνγκ, ενός κρατικού οικονομικού και παραστρατιωτικού οργανισμού που ασχολείται με τη διοίκηση της επαρχίας Σιντζιάνγκ χωριστά από την αυτόνομη διοίκηση. Το όργανο αναφέρεται απευθείας στο Πεκίνο.
Τα μέτρα εμπίπτουν στο νέο καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο, το οποίο επιτρέπει τη στόχευση ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες.