Δεκάδες γυάλινα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία για την καλλιέργεια λαχανικών ξεπηδούν στα περίχωρα των μεγαλουπόλεων της Κίνας, κοντά σε μεγάλες και εύπορες βάσεις καταναλωτών, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της τάσης.
Η Κίνας, η μακράν μεγαλύτερη παραγωγός λαχανικών στον κόσμο, χρησιμοποιεί θερμοκήπια εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, η διατάραξη στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που έφεραν η πανδημία και τα lockdown το 2020 επιτάχυναν την ανάπτυξη θερμοκηπίων υψηλής τεχνολογίας.
Η παραγωγή βασικών λαχανικών της Κίνας σε σύγκριση με την παγκόσμια παραγωγή
Για να αποφύγουν μελλοντικές διαταράξεις, οι δημοτικές αρχές στην Κίνα έθεσαν ως στόχο τη δημιουργία αποθεμάτων κρίσιμων βασικών τροφίμων και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων διανομής και υλικοτεχνικής στήριξης.
Μια αυξανόμενη και εύπορη μεσαία τάξη, πρόθυμη να πληρώσει περισσότερα για τρόφιμα υψηλότερης ποιότητας με λιγότερα παρασιτοκτόνα, επίσης τροφοδοτεί αυτή την τάση.
Η συνολική έκταση που χρησιμοποιείται για γυάλινα θερμοκήπια αυξήθηκε κατά 28% το 2020, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 5,9% του 2019 και από το 6% της αύξησης της έκτασης που χρησιμοποιείται για τα πολύ φθηνότερα πλαστικά θερμοκήπια σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Richland Sources.
Τα πλαστικά θερμοκήπια βοηθούν στην προστασία των καρπών, αλλά θεωρούνται λιγότερο αποδοτικά από τα γυάλινα, τα οποία μπορούν να παραγάγουν υψηλής ποιότητας λαχανικά για να πωλούνται απευθείας στους εμπόρους λιανικής, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τις παραδοσιακές εφοδιαστικές αλυσίδες.
Αξία και όγκος της κινεζικής παραγωγής βασικών λαχανικών
Παραδοσιακά, η παραγωγή λαχανικών στην Κίνα ήταν συγκεντρωμένη σε ορισμένες περιοχές και απαιτούσε πολύπλοκα δίκτυα ψυχρών εφοδιαστικών αλυσίδων για να φτάνουν τα τρόφιμα στις αγορές χονδρικής των μεγάλων πόλεων.
Το πόσο τρωτό είναι αυτό το σύστημα έγινε φανερό με την πανδημία το 2020. Το ξέσπασμα της πανδημίας σε μια ιχθυαγορά της Ουχάν και σε μια μεγάλη αγορά νωπών προϊόντων στο Πεκίνο διατάραξε τη ροή αγαθών προς τους καταναλωτές, οδηγώντας σε ελλείψεις τροφίμων και απώλειες σοδιάς.
«Η πανδημία ώθησε τον κλάδο των νωπών τροφίμων να μειώσει τον αριθμό των μεσαζόντων στο δίκτυο εφοδιαστικών αλυσίδων της». λέει ο Gayathree Ganesan, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit.
Χτισμένα μέσα στα όρια των πόλεων για να μειωθεί η απόσταση από τους καταναλωτές, τα θερμοκήπια είναι συνήθως συνεργατικά εγχειρήματα ανάμεσα σε κτηματομεσιτικές εταιρείες της Κίνας και ολλανδικές εταιρείες θερμοκηπίων, που αποτελούν βασικούς παίκτες στη γεωργική τεχνολογία.
Η παραγωγή των θερμοκηπίων πωλείται απ' ευθείας σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και σούπερ μάρκετ, παρακάμπτοντας τους πολλούς μεσάζοντες και τις αγορές χονδρικής που αποτελούν παραδοσιακό χαρακτηριστικό των αλυσίδων εφοδιασμού της Κίνας.
Η περαιτέρω ανάπτυξη σε σημαντικές πόλεις είναι πιθανή. Σύμφωνα με πρόσφατο κυβερνητικό έγγραφο, το Πεκίνο έχει ως στόχο να υπερδιπλασιάσει την υψηλής αποδοτικότητας αγροτική γη ως το 2025.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της Κίνας ως κορυφαίας παραγωγού λαχανικών. Η χώρα ήδη παράγει περισσότερο από το 75% της παγκόσμιας παραγωγής σε αγγούρια, χλωρά φασόλια, σπανάκι και σπαράγγια.
Το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή λαχανικών το 2019
Ωστόσο, η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια στο άλμα που πραγματοποιεί στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με τον Xu Dan, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας θερμοκηπίων Beijing HortiPolaris, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι άνθρωποι: «Οι περισσότεροι αγρότες μεγαλώνουν και ο τρόπος με τον οποίο παράγουν είναι ξεπερασμένος. Η αντικατάσταση ενός τόσο μεγάλου αριθμού αγροτών είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση».
Η αξία της κινεζικής παραγωγής λαχανικών το 2019 σε δολάρια ΗΠΑ