Δικαστήριο του Πεκίνου καταδίκασε τον Ρεν Ζικιανγκ έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας και επικριτή του προέδρου Σι Τζινπινγκ σε 18 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες που αφορούν κατάχρηση και διαφθορά.
Ο Ρεν οποίος φέροταν να έχει εξαφανιστεί από τα μέσα Μαρτίου, συνελήφθη από τις αρχές της Κίνας τον Απρίλιο. Ο επιχειρηματίας του real estate ο οποίος προέρχεται από την κυρίαρχη ελίτ του κομμουνιστικού κόμματος και διατηρούσε στενούς δεσμούς με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση άνω των 16,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα φέρεται να προκάλεσε ζημιές περίπου 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικές επιχειρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο Ρεν συνήθιζε να εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο Σι Τζινπινγκ και αυτή η – πέραν του επιτρεπτού για το καθεστώς – κριτική του είχε ως αποτέλεσμα να του αποδοθεί το προσωνύμιο «The Cannon» (Το Κανόνι) στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τον Μάρτιο ο Ρεν με άρθρο του εκανε λόγο για προσπάθεια καταστολής της ελευθερίας του Τύπου και για την «μισαλλοδοξία της άρνησης», ενώ χωρίς να τον κατονομάζει, παρομοίαζε τον ηγέτη της χώρας με διψασμένο για δύναμη «κλόουν».
«Δεν είδα έναν αυτοκράτορα να επιδεικνύει τα νέα ρούχα του, αλλά έναν κλόουν που έβγαλε τα ρούχα του και συνεχίζει να παριστάνει τον αυτοκράτορα. Χωρίς μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ανθρώπων δημοσιεύοντας τα πραγματικά γεγονότα, οι ζωές των ανθρώπων καταστρέφονται τόσο από τον ιό όσο και από τη μεγάλη ασθένεια του συστήματος», έγραψε μεταξύ άλλων.
Ο Ρεν είχε επίσης υπερβεί τα όρια ανοχής του ΚΚ της Κίνας και το 2016, όταν επέκρινε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Weibo (η αντίστοιχη του twitter πλατφόρμα της Κίνας) την εκπεφρασμένη αξίωση του προέδρου για «απόλυτη αφοσίωση των ΜΜΕ στο κομμουνιστικό κόμμα». Τότε οι αρχές έκλεισαν τον εξαιρετικά δημοφιλή λογαριασμό του στο Weibo, ενώ ο ίδιος τέθηκε υπό δοκιμή ενός έτους για τη συμμετοχή του στο κόμμα.