αρχείου
Το Καζακστάν απέρριψε  ρωσικό αίτημα για απέλαση του Ουκρανού πρέσβη
AP
AP
αρχείου

Το Καζακστάν απέρριψε ρωσικό αίτημα για απέλαση του Ουκρανού πρέσβη

Οι αρχές του Καζακστάν απέρριψαν σήμερα αίτημα της Ρωσίας να απελάσουν τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για σχόλια του σχετικά με δολοφονίες Ρώσων, επικρίνοντας μάλιστα τη Μόσχα για  ακατάλληλο τόνο μεταξύ "ισότιμων στρατηγικών εταίρων".

Οι δεσμοί της Ρωσίας με το Καζακστάν και ορισμένους άλλους πρώην Σοβιετικούς συμμάχους της είναι τεταμένες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, κυρίως λόγω των προσπαθειών του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αμφισβητήσει τις συνοριακές συμφωνίες μετά την ΕΣΣΔ στα ανατολικά της χώρας.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αστάνα, Πέτρο Βρουβλέφσκι, είπε τον Αύγουστο σε συνέντευξή του σε τοπικό μπλόγκερ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι «όσο περισσότερους Ρώσους σκοτώνουμε τώρα, τόσο λιγότερους από αυτούς θα σκοτώσουν τα παιδιά μας».

Η Ρωσία ζήτησε από το Καζακστάν να απελάσει τον διπλωμάτη ως απάντηση, αλλά η Αστάνα ζήτησε από το Κίεβο να τον αντικαταστήσει, λέγοντάς του ότι τα σχόλιά του ήταν απαράδεκτα για μια χώρα με μεγάλη εθνική ρωσική μειονότητα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα είναι «εξοργισμένη» από το γεγονός ότι ο Βρουβλέφσκι βρισκόταν ακόμα στην Αστάνα και κάλεσε τον πρεσβευτή του Καζακστάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν Αϊμπέκ Σμαντίγιαροφ χαρακτήρισε την Τετάρτη τον τόνο της Ζαχάροβα "όχι αντίστοιχο με τη φύση των συμμαχικών σχέσεων μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας ως ισότιμων στρατηγικών εταίρων", προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρεσβευτής θα κληθεί με τη σειρά του στο υπουργείο του Καζακστάν.

Ο Σμαντίγιαροφ είπε ότι ο Βρουβλέφσκι θα φύγει από το Καζακστάν μόλις τοποθετηθεί νέος πρέσβης της Ουκρανίας.

Το Καζακστάν διατηρεί παραδοσιακά στενούς οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με τη Ρωσία, αλλά απομακρύνθηκε από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Αστάνα ζήτησε ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης - την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - και αρνήθηκε να αναγνωρίσει δημοψηφίσματα μέσω των οποίων η Ρωσία προσάρτησε τμήματα της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters