Καλίν προς ΗΠΑ: Η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για μαχητικά αεροσκάφη σε Ρωσία και Ευρώπη

Καλίν προς ΗΠΑ: Η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για μαχητικά αεροσκάφη σε Ρωσία και Ευρώπη

Αν δεν εγκριθεί το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα αεροσκάφη, «θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις» σε Ευρώπη και Ρωσία, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ο εξ΄ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος επιβεβαίωσε πως Ερντογάν και Μπάιντεν θα συναντηθούν  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στη Ρώμη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και εκπρόσωπος του Ερντογάν σημείωσε πως οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων θα είναι και η Ανατολική Μεσόγειος. Εκτός από τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, ενώ θα τεθεί από πλευράς Τουρκίας τα 1,4 δισ. δολάρια που έχει ήδη πληρώσει για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, να πάνε ως αντάλλαγμα για τα 40 μαχητικά.

«Θα λύσουμε [τις διαφωνίες μας] μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Έτσι, η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη είναι μια σημαντική ευκαιρία. Ο πρόεδρός μας θα παρευρεθεί στη συνάντηση με καλά προετοιμασμένο τρόπο. Και μετά τη συνάντηση, θα συνεχίσουμε τα έργα μας για να βάλουμε αυτή τη σχέση σε καλύτερο έδαφος και να την προωθήσουμε με θετική ατζέντα », δήλωσε ο Καλίν.

Υπενθυμίζοντας ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών F-35 ήταν άδικος και παράνομος, ο Καλίν είπε ότι ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα διορθώσει αυτό το λάθος σύντομα. «Αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, υπάρχουν 1,4 δισ. δολάρια που πληρώσαμε για [πέντε μαχητικά αεροσκάφη που δεν παραδόθηκαν]», επισημαίνει ο Καλίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μία από τις προαιρετικές λύσεις μπορεί να είναι η επέκταση του τρέχοντος στόλου F-16 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων F-16 με αντάλλαγμα τα χρήματα που έχουμε πληρώσει» και επανέλαβε πως «τα F-35 είναι, φυσικά, σημαντική τεχνολογία και είναι η πρώτη μας επιλογή. Είναι δικαίωμά μας να παραλαμβάνουμε τα F-35. Αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την ενίσχυση του στόλου της αεροπορίας μας λόγω των κυρώσεων» και τόνισε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις».

Η Τουρκία μπορεί να προμηθεύσει το επιθυμητό στρατιωτικό υλικό από την παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας ή της Ευρώπης, εάν καλύπτονται οι ανάγκες της από τους συμμάχους, δήλωσε ο Καλίν.

Τρία βασικά προβλήματα ενοχλούν την τουρκοαμερικανική σχέση, σημείωσε ο Καλίν, επικαλούμενος «αμερικανική αδράνεια ενάντια στην παρουσία της ηγεσίας του FETΟ στα εδάφη τους, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG στη βόρεια Συρία και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 που συνοδεύτηκε επίσης από κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) μετά την προμήθεια του ρωσικού S-400».

«Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι πολύ γνωστά και οι στρατηγικές προτεραιότητες είναι σαφώς καθορισμένες: Τερματισμός της υποστήριξής τους στο YPG και λήψη αποφασιστικών μέτρων κατά της FETΟ για να σταματήσει η αντιτουρκική εκστρατεία τους εκεί», υπογράμμισε.

«Αυτό που ευχόμαστε για τους δύο στρατηγικούς εταίρους και συμμάχους είναι να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα στην ατζέντα τους, να προχωρήσουν στα θέματα που συμφωνούμε και να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα θέματα που διαφωνούμε μέσω διαλόγου», ανέφερε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών θα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό στόχο για την Τουρκία.