«Το προηγούμενο τρίμηνο ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 20%, το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%”» γνωστοποίησε ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani, μιλώντας σε διάσκεψη της ένωσης σωματείων CGIL στη Γένοβα.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ ο Ιταλός υπουργός ανέλαβε την ευθύνη της επιβεβαίωσης σε καταναλωτές και επιχειρηματίες, εφόσον, πρόσθεσε πως «αυτά τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν, έχουμε την υποχρέωση να τα αντιμετωπίσουμε». Η εν λόγω αύξηση, σύμφωνα με τον Cingolani, προκύπτει «από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο» αλλά και «της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται».
Βάσει δημοσιεύματος της La Repubblica, που αναπαρήγαγε η ΕΡΤ αναφέρεται ότι «η άνευ προηγουμένου αύξηση του λογαριασμού που θα φτάσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο με την τριμηνιαία αναθεώρηση των τιμολογίων έχει μια σειρά από λόγους, τόσο οικονομικούς όσο και γεωπολιτικούς.».
Αναλύοντας σημειώνει ότι η ανισότητα μεταξύ της αυξημένης ζήτησης εμπορευμάτων σε σχέση με την προσφορά, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης μετά το lockdown.
Από την άλλη, η ζήτηση για υγραέριο έχει εκτοξευθεί ιδιαίτερα στην Ασία, η οποία προέβη στη δημιουργία stock του εν λόγω καυσίμου και που έχει ανεβάσει τις τιμές παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί κρίση στην Ευρώπη, εφόσον η Γηραιά Ήπειρος χρησιμοποιεί το ‘καθαρό’ υγραέριο ως αντικαταστάτη του ‘βρώμικου’ άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Επίσης, ένα περαιτέρω στοιχείο συνδέεται με τις λεγόμενες άδειες ρύπανσης, που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που τις θέτει ως αντίποινο για την ρύπανση που προκαλούν οι εταιρείες, και που πληρώνουν με βάση την ποσότητα CO2 που εκπέμπεται. Εντέλει, το κόστος αυτό “πέφτει στις πλάτες” των καταναλωτών ως αισθητές αυξήσεις.
Η Ιταλία εξαρτάται κατά 35% από το υγραέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύσιμα αλλά και για πολλές βιομηχανικές χρήσεις.
Όπως υπενθυμίζει η Corriere della Sera, στις αρχές Ιουλίου εγκρίθηκε διάταγμα με το οποίο η Ιταλική Κυβέρνηση διέθεσε 1,2 δισ. Ευρώ για τη μείωση του γενικού κόστους του συστήματος για το τρίτο τρίμηνο, προκειμένου να αποφευχθούν τεράστιες αυξήσεις. Αυτό τις περιόρισε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο σε “μόνο” +9,9% για το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και +15,3% για το λογαριασμό φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, διαφορετικά οι λογαριασμοί θα είχαν διπλασιαστεί.
Πρέπει να βρεθεί λύση», λένε οι Ιταλοί καταναλωτές
Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, Unc, σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις του υπουργού οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, σχετικά με πρόβλεψη για αύξηση κατά 40% το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το επόμενο τρίμηνο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Αν η αύξηση αυτή, όντως ισχύσει, θα έχει τρομερά καταστρεπτικές συνέπειες για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ' ότι μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Ιταλικής Ένωσης Καταναλωτών, Μάρκο Βινιόλα.
«Μια τέτοια αστρονομική άνοδος των τιμών κινδυνεύει να αποτελέσει εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και βαραίνοντας στον προϋπολογισμό των οικογενειών, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κατανάλωσης», πρόσθεσε ο Βινιόλα.
Οι Ιταλοί καταναλωτές, τέλος, κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας να βρουν άμεσα λύση και υποδεικνύουν, ως αναγκαία βήματα για την στήριξη των πολιτών, να μην συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στον λογαριασμό του ρεύματος τα κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να καταργηθούν οι φόροι υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας.