Η κυβέρνηση της Ιταλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα διορίσει ειδικό επίτροπο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης ξηρασίας, μαζί με μια ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από κορυφαίους αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων.
Ο ασυνήθιστα ξηρός χειμώνας έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δεύτερη ξηρασία μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης το περασμένο καλοκαίρι για τις ιδιαίτερα παραγωγικές βόρειες γεωργικές περιοχές γύρω από τον ποταμό Πο.
Ο υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε σε δήλωσή του ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε διάταγμα που ορίζει ότι ο επίτροπος για την ξηρασία θα αναλάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας.
Ο επίτροπος, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά μπορεί να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος, θα συντονίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης νερού σε ολόκληρη τη χώρα και τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών νερού, δήλωσε ο Σαλβίνι.
Ο επίτροπος θα έχει σαρωτικές εξουσίες που θα περιορίζονται μόνο από το ποινικό δίκαιο, σύμφωνα με σχέδιο του διατάγματος που είδε το Reuters.
Καταστροφικές διαρροές
Ο Σαλβίνι δήλωσε επίσης ότι οι συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες θα απλοποιηθούν για εργασίες που κρίνονται επείγουσες για την αντιμετώπιση της κρίσης ξηρασίας.
Οι σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροές αποτελούν μείζον πρόβλημα. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT ανέφερε ότι το 2020, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, τα υδραγωγεία της Ιταλίας είχαν χάσει το 42,2% του νερού που μετέφεραν, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.
Το 2008, η διαρροή νερού ήταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πο είχε 61% λιγότερο νερό από το κανονικό για την εποχή του έτους, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, αφού η περιοχή υπέστη τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκιλμπέρτο Πιτσέτο Φράτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ (8,74 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.