Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, αλλά αρνούνται νοσοκομειακή περίθαλψη, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης βάσει ενός νέου διατάγματος που θεσπίστηκε στη βορειοανατολική περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας.
Το διάταγμα του κυβερνήτη Λούκα Ζάια αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώνουν το γραφείο του εισαγγελέα για όποιον αρνείται νοσηλεία μετά από θετική διάγνωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με το διάταγμα της περιφερειακής κυβέρνησης που εκδόθηκε χθες, όποιος επιστρέφει στην περιφέρεια Βένετο, που περιλαμβάνει την πόλη Βενετία, πρέπει επίσης να υποβληθεί σε δύο υποχρεωτικά μοριακά τεστ, εάν επιστρέφει από επαγγελματικό ταξίδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από χώρα εκτός Σένγκεν.
Με βάση την ιταλική νομοθεσία, όποιος εξαπλώνει εξ αμελείας μια επιδημία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 12 χρόνια, ενώ όποιος το πράττει σκόπιμα μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
«Είναι ένας τρόπος μερικής αντιστάθμισης της εθνικής νομοθεσίας που δεν απαιτεί απομόνωση κατά την επιστροφή από χώρα εκτός ΕΕ εάν η παραμονή στο εξωτερικό διαρκεί έως και πέντε ημέρες», δήλωσε ο Ζάια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε μέσω Facebook.
Το διάταγμα επίσης προβλέπει πρόστιμα σε εργοδότες ύψους 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν, εάν δεν εφαρμόζουν τους κανόνες.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για κρούσματα κορονοϊού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το Βένετο, δείχνουν ότι η περιοχή είχε συνολικά 169 νοσηλευόμενους, αλλά εκφράστηκε ανησυχία για 28 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν ταξίδια στο εξωτερικό.
Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία σε όλο τον κόσμο με συνολικά 34.869 νεκρούς και 241.819 ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα δήλωσε την Κυριακή ότι η Ιταλία εξετάζει υποχρεωτική υγειονομική περίθαλψη σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία και δεν το κάνει.
Το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το διάταγμα της περιφέρειας Βένετο.