Δώδεκα νεκροί και 240 άστεγοι είναι ο απολογισμός των μεγάλων φυσικών καταστροφών, που έπληξαν το νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας.
Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός υφυπουργός Υποδομών, Εντοάρντο Ρίξι, υπογράμμισε:
«Εμείς, το 2018 θέλαμε να εγκριθεί διάταγμα για την ανοικοδόμηση της γέφυρας Μοράντι, η οποία είχε καταρρεύσει στη Γένοβα. Την τελευταία στιγμή, τα Πέντε Αστέρια μας ζήτησαν να εντάξουμε στο όλο μέτρο και την οικονομική στήριξη πολλών ιδιοκτητών αυθαίρετων σπιτιών στην Ίσκια. Και αναγκασθήκαμε να το δεχθούμε, για να μπορέσει να ξαναχτιστεί η γέφυρα».
Σύμφωνα με τον Ρίξι, για την επίτευξη της παροχής κρατικών κονδυλίων στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «τις περισσότερες προσπάθειες, τις κατέβαλε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, θέτοντάς το ως όρο». «Κάποιοι χρησιμοποίησαν εκείνη τη φάση, για να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες», τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός Υποδομών.
Πιο αναλυτικά, το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia εξηγεί ότι με το συγκεκριμένο διάταγμα ορίσθηκε ότι οι κάτοικοι της Ίσκια οι οποίοι είχαν ζητήσει στο παρελθόν τη νομιμοποίηση του αυθαίρετου σπιτιού τους, θα μπορούσαν να λάβουν κρατικά κονδύλια για να επισκευάσουν την κατοικία τους από τυχόν ζημιές του σεισμού που είχε πλήξει την Ίσκια το 2017.
Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι τόσο με το μέτρο αυτό, όσο και με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που υπεγράφησαν από τις ιταλικές κυβερνήσεις το 1985,το 1994 και το 2003, εστάλη το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τιμωρηθεί η παράνομη δόμηση, η οποία συνέβαλε στην τραγωδία του περασμένου Σαββάτου.
Παράλληλα, εκτός από τα 2 εκατ. ευρώ που διέθεσε χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση Μελόνι κηρύσσοντας την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σήμερα η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, ενέκρινε απόφαση για τη στήριξη του νησιού με άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.
Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σήμερα με έμφαση στις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως και σε αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, που, σύμφωνα με τις ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέγραψε το 2018 η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καθολικού επισκόπου του νησιού Τζενάρο Πασκαρέλα, ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα: «κάναμε, άραγε, ό,τι μπορούσαμε για να μην ζήσουμε την προαναγγελθείσα αυτή τραγωδία; Οι εικόνες του νησιού μάς κάνουν να νιώθουμε πόνο, σοκ, μας θέτουν βαθιά ερωτήματα».
Ο Βιντσέντσο Ντ΄Αμπρόζιο, ο δήμαρχος της Κασαμίτσιολα - που είναι και το σημείο το οποίο επλήγη περισσότερο από την νεροποντή- αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει επίμονα πρόσφατα να καθαριστεί η κοίτη των ποταμών, αλλά η έκκλησή του δεν εισακούσθηκε. Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν ότι «για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, θα ήταν αρκετό να οδηγούνταν στη φυλακή οι δήμαρχοι ή όσοι άλλοι επιτρέπουν να οικοδομούνται αυθαίρετα». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κατάσχονται από το κράτος και στην συνέχεια να αξιολογείται, κατά περίπτωση, η ανάγκη κατεδάφισής τους.