Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν σήμερα το πρώτο κράτος του Κόλπου που ανοίγει πρεσβεία στο Ισραήλ, σε μια κίνηση που επισφραγίζει τη νέα εποχή στις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τον αραβικό κόσμο το οποίο ήδη έχει συνάψει συμφωνίες με το Μαρόκο, το Σουδάν και το Μπαχρέιν.
Τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΑΕ, η οποία βρίσκεται στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ακολούθησαν τα εγκαίνια της πρεσβείας του Ισραήλ στα ΗΑΕ τον περασμένο μήνα.
«Από την ομαλοποίηση των δεσμών ... έχουμε κάνει συζητήσεις για το εμπόριο και τις επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Αλ Κάχα, σηκώνοντας σημαία της χώρας του έξω από το κτίριο. «Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως οικονομία, αεροπορικά ταξίδια, τεχνολογία και πολιτισμός». Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισάακ Χέρτζογκ χαρακτήρισε το άνοιγμα της πρεσβείας «ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας προς το μέλλον, την ευημερία της ειρήνης και την ασφάλεια για τη Μέση Ανατολή. Το να βλέπεις τη σημαία του Εμιράτη να πετάει περήφανα στο Τελ Αβίβ φαινόταν ένα μακρινό όνειρο πριν από ένα χρόνο» είπε.
Το Μάρτιο, η πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Εμιράτα του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ματαιωθεί εξαιτίας μιας «διένεξης» με την Ιορδανία σχετικά με την πτήση πάνω από την επικράτειά της του αεροπλάνου που θα τον μετέφερε, σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος.
Το αεροπλάνο του Λαπίντ πέταξε μέσω του σαουδαραβικού εναέριου χώρου. Το Ριάντ, μολονότι δεν έχει εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, άνοιξε πέρυσι τον εναέριο χώρο του για τις πτήσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα ΗΑΕ, μαζί με το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, που συνήφθησαν με τη μεσολάβηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι οποίες σηματοδότησαν μια στρατηγική αναδιάταξη των χωρών της Μέσης Ανατολής έναντι του Ιράν.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει τις συμφωνίες εξομάλυνσης που έχουν υπογραφεί εδώ και ένα χρόνο από αραβικές χώρες και τις έχουν χαρακτηρίσει «προδοσία». Η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης θεωρούνταν μέχρι τότε εκ των ων ουκ άνευ για οποιαδήποτε εξομάλυνση.