Ισραηλινοί διαδηλωτές απέκλεισαν βασικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, καθώς βουλευτές αναμένεται να προχωρήσουν με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την οποία οι επικριτές της θεωρούν απειλή προς τη δημοκρατία.
«Το Ισράηλ δεν είναι δικτατορία, το Ισραήλ δεν είναι Ουγγαρία», φώναζαν οι διαδηλωτές, κρατώντας ισραηλινές σημαίες.
Οι διαδηλώσεις αναμένονταν να κλιμακωθούν σε όλη τη χώρα, σε μια «ημέρα αναταραχής» όπως τη χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει «ανταρσία» ή σε «αναρχικούς» να αποκλείσουν δρόμους.
Η μεταρρύθμιση προτάθηκε από την εθνικιστική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Ιανουάριο. Μεταξύ άλλων, δίνει στην κυβέρνηση καθοριστικό λόγο στην επιλογών των δικαστών και περιορίζει το εύρος των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει νομοθεσία ή να λαμβάνει αποφάσεις κατά της εκτελεστικής εξουσίας.
Αποδυναμώνει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης
Οι επικριτές δηλώνουν ότι η μεταρρύθμιση θα αποδυναμώσει ιδιαιτέρως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα και έχει μόνο ένα σώμα του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σήμερα στο κοινοβούλιο, η Επιτροπή Συντάγματος, Δικαιοσύνης και Νόμου της Κνεσέτ αναμένεται να δώσει την επί της αρχής έγκρισή της σε περισσότερες προτάσεις στο σχέδιο αυτό.
Προειδοποιώντας ότι η χώρα είναι στο χείλος «συνταγματικής και κοινωνικής κατάρρευσης», ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, του οποίου ο ρόλος είναι κυρίως εθιμοτυπικός, προσπαθεί να διαμορφώσει κάποιο συμβιβασμό επί των αλλαγών αυτών.
Το σχέδιο δεν έχει λάβει ακόμα τη μορφή νόμου, αλλά έχει ήδη επηρεάσει το ισραηλινό σεκέλ και έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους συμμάχους στη Δύση, που έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι προβληματίζονται για την υγεία της δημοκρατίας στη χώρα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη μεταρρύθμιση.