Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε την Πέμπτη σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια διάσωσης της Mar Menor, μιας από τις μεγαλύτερες αλμυρές λιμνοθάλασσες στην Ευρώπη, που αργοπεθαίνει λόγω της ρύπανσης από τα νιτρικά άλατα γεωργικής προέλευσης.
Το σχέδιο αυτό ύψους 382 εκατομμυρίων ευρώ έχει στόχο να σταματήσει τις γεωργικές πρακτικές που ενοχοποιούνται για τη ρύπανση αυτής της τεράστιας περιοχής αλατισμένου νερού 135 τετραγωνικών χλμ. στη νοτιοανατολική Ισπανία.
«Η περιβαλλοντική κρίση της Mar Menor, ή μικρής θάλασσας, είναι δυσβάστακτη, η ζημιά πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή, στην περιφέρεια της Μούρθιας, για να παρουσιάσει τα κυβερνητικά μέτρα.
Οι εικόνες των ψαριών με την αγωνία του θανάτου, το στόμα τους σχεδόν έξω από το νερό σε μια προσπάθεια να αναπνεύσουν λίγο αέρα καθώς και τα νεκρά ομοειδή τους που στοιβάζονταν κατά χιλιάδες σε καλάθια πάνω στην άμμο, είχαν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.
Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι αυτά τα ψάρια πέθαιναν από την έλλειψη οξυγόνου που προκλήθηκε από τους εκατοντάδες τόνους νιτρικών λιπασμάτων που απορρίφθησαν στο νερό, προκαλώντας ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ευτροφισμός».
Το σχέδιο που καταρτίστηκε από την αριστερή κυβέρνηση, και καλύπτει την περίοδο από 2022 έως 2026, περιλαμβάνει ιδίως το τέλος της παράνομης άρδευσης, τη διακοπή της υδροδότησης στα αγροκτήματα που δεν έχουν δικαιώματα άρδευσης, την επανεξέταση των αδειών διάθεσης λυμάτων και την επιτήρηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Το σχέδιο αυτό σκοπεύει επίσης να προωθήσει έργα περιβαλλοντικής αναγέννησης για τη στήριξη της βιοποικιλότητας μέσα και γύρω από τη λιμνοθάλασσα, ιδίως τη δημιουργία ζώνης προστασίας 1,5 χλμ γύρω από αυτήν.
Σε επικοινωνία τους με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Οικολόγοι σε Δράση χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε «εμπλοκή» της περιφερειακής κυβέρνησης για να βάλει τέλος στο πρόβλημα και ζήτησε περισσότερο «συντονισμό» μεταξύ της Μαδρίτης, των περιφερειακών αρχών και του δήμου, καθώς και μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, για την αντιμετωπιστεί το θέμα της λιμνοθάλασσας.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης φέτος το καλοκαίρι, η Ριμπέρα κατηγόρησε τις περιφερειακές αρχές ότι κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στην πεδιάδα της Καρθαγένης, μια περιοχή εντατικής γεωργίας που περιβάλλει τη λιμνοθάλασσα.
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ΜΚΟ ClientEarth και Οικολόγοι σε Δράση κατέθεσαν μήνυση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την «επίμονη ανικανότητα» της Ισπανίας να προστατεύσει τη Mar Menor, απαιτώντας «άμεσα μέτρα».