Ίσους όρους ανταγωνισμού για ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρείες ζήτησε ο Σολτς
AP
AP
Πεκινο

Ίσους όρους ανταγωνισμού για ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρείες ζήτησε ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε εκστρατεία υπέρ ίσων όρων ανταγωνισμού για ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα, όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο σήμερα Παρασκευή.

Είχε τονίσει στις συνομιλίες του ότι είναι απαραίτητο οι γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις στην Κίνα, όπως κάνουν οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού, ότι οι γερμανικές εταιρείες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην Κίνα από εκείνες που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σολτς. «Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε πρόοδο σε πολλές περιπτώσεις στο εγγύς μέλλον».

Πρόσθεσε ότι η κίνησή του δεν αναφέρεται μόνο σε γερμανικές εταιρείες αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η μονοήμερη επίσκεψη του Σολτς πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης δοκιμάζονται, καθώς προηγηθήκαν αρκετά χρόνια αυξανόμενων εντάσεων.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην κλιματική αλλαγή και στην αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά.

Κάλεσμα σε στενότερη συνεργασία

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον Σολτς, ο Σι τόνισε ότι είναι εύκολο να καταστρέψεις την πολιτική εμπιστοσύνη, αλλά δύσκολο να την ξαναχτίσεις και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να φροντίσουν για αυτό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι ανέφερε επίσης, απευθυνόμενος στον Σολτς, ότι η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να φροντίζουν η μία για τα βασικά συμφέροντα της άλλης, σύμφωνα με το Xinhua.

Νωρίτερα, ενώ χαιρετούσε τον Σολτς στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην καρδιά του Πεκίνου, ο Σι προέτρεψε σε στενότερη συνεργασία σε διεθνή θέματα.

«Ως μεγάλες χώρες και με παγκόσμια επιρροή, σε περιόδους αλλαγών και αναταραχών, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο, για να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», είπε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Προς το παρόν, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και ασταθής», ανέφερε.

«Πολιτική μιας Κίνας»

Πριν από τη μεσημεριανή τους συνάντηση, ο Σολτς είπε στον Σι ότι ήταν καλό που οι δύο ηγέτες είχαν προσωπική συνάντηση σε τεταμένη περίοδο και ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Στη συνέχεια, ο Σολτς συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Όπως είπε, απευθυνόμενος στον Λι, είναι σαφές ότι η Κίνα και η Γερμανία δεν είναι φίλοι του «διχασμού».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συζήτησή του με τον Λι, ο Σολτς ανέφερε ότι έθεσε το θέμα της Ταϊβάν. Η Κίνα διεκδικεί το νησί ως δικό της έδαφος και ποτέ δεν απέρριψε τη χρήση βίας, προκειμένου να το θέσει υπό τον έλεγχό της.

«Όπως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, ακολουθούμε πολιτική μιας Κίνας. Αλλά έχω καταστήσει εξίσου σαφές ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo της Ταϊβάν πρέπει να είναι ειρηνική ή με αμοιβαία συναίνεση», ανέφερε.

Εμπόριο και εμβόλια

Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γερμανία σε «βασικούς τομείς», όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η μεταποίηση και τα εμβόλια, δήλωσε από την πλευρά του ο Λι Κετσιάνγκ στον Σολτς, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Κίνα θα αυξήσει τις απευθείας πτήσεις με τη Γερμανία, διαβεβαίωσε επίσης ο Λι.

Μέτρα για τον COVID

Ο Σολτς και η αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρηματιών που ταξίδευαν μαζί του υποβλήθηκαν σε τεστ ανίχνευσης του COVID-19 κατά την προσγείωση στο Πεκίνο το πρωί της Παρασκευής.

Κινεζικό ιατρικό προσωπικό, φορώντας ειδική στολή εισήλθε στο αεροπλάνο για να διενεργήσει τεστ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Reuters που συνόδευε την αποστολή.

Η αντιπροσωπεία μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο σε κρατικό ξενώνα για να περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Η αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 και οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση έχουν καταστήσει αδύνατη την επίσκεψη ηγετών των μεγάλων δυτικών δυνάμεων στην Κίνα, ενώ ο Σι επανέλαβε τα ταξίδια στο εξωτερικό μόλις τον Σεπτέμβριο.

Μετά την ολοκλήρωση του 20ού Εθνικού Συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα, αρκετοί ξένοι ηγέτες επισκέφθηκαν την Κίνα και εξαιρέθηκαν από τους αυστηρούς περιορισμούς και τα μέτρα που επιβάλλονται κατά του κορονοϊού.

Ενίσχυση διεθνών σχέσεων

Η επίσκεψη του Σολτς αποτελεί πιθανώς ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την κινεζική ηγεσία, η οποία θα επιδιώξει να ενισχύσει τις σχέσεις με τον έξω κόσμο.

Εν μέσω ιστορικού πληθωρισμού και επικείμενης ύφεσης στη Γερμανία, ο Σολτς από την πλευρά του θα προσπαθήσει να τονίσει την ανάγκη για συνεχή συνεργασία με την Κίνα. 

Πριν από την επίσκεψη, δέχτηκε κριτική τόσο από αξιωματούχους της ΕΕ όσο και του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, κυρίως από το Κόμμα των Πρασίνων και τους Φιλελεύθερους.

Αφορμή αποτέλεσε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας ο κινεζικός ναυτιλιακός γίγαντας Cosco, έλαβε έγκριση από το Βερολίνο για συμμετοχή σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου παρά την αντίθεση των εταίρων του συνασπισμού.

Ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας σε βασικούς κλάδους, από τη ναυπηγική μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα, σε συνδυασμό με τα άνευ προηγουμένου οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, δείχνει ότι ο Σολτς χρειάζεται συνεργασία με την Κίνα περισσότερο από ό,τι η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο Γουάνγκ Γιγουέι, Καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin.

«Η Μέρκελ αρχικά ανέπτυξε επίσης αρκετά έντονη πολεμική ιδεολογικά απέναντι στην Κίνα, αλλά στη συνέχεια άλλαξε στάση. Ο Σολτς άλλαξε ταχύτερα, ωστόσο δεν έχει την πολιτική δύναμη της Μέρκελ», σύμφωνα με τον Γουάνγκ.

 

Πηγή: Reuters

 

Διαβάστε ακόμη:

Σολτς: Η Κίνα και η Γερμανία δεν είναι φίλοι του «διχασμού»

ΕΕ - Μπορέλ: Δεν μπορούμε να βάλουμε την Κίνα στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία

Σολτς: Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την Κίνα πρέπει να αλλάξει