Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο αν διαθέτουν ισχυρό κράτος δικαίου και ασφαλιστικές δικλείδες εναντίον της διαφθοράς, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, δήλωση που κρύβει μια προειδοποίηση προς την Πολωνία και την Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να διαπραγματευτούν τα σχεδόν 2 τρισ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης για τα έτη 2021-27 και την επιπλέον χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, που οδεύει προς την χειρότερη οικονομική ύφεση που έχει γνωρίσει.
Οι προϋποθέσεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί η χορήγηση των χρημάτων – είτε έχουν να κάνουν με δημοκρατικά πρότυπα είτε με οικονομικές μεταρρυθμίσεις – αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που εμποδίζουν ως τώρα την ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών.
«Το κράτος δικαίου θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη διανομή των χρημάτων της ΕΕ», είπε η Βέρι Γιούροβα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ.
Ανέφερε την «λειτουργική δικαιοσύνη» και τους ισχυρούς μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς μεταξύ των απαραίτητων προϋποθέσεων.
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν προειδοποίηση προς την Πολωνία και την Ουγγαρία, που έχουν δυσαρεστήσει την ΕΕ υποβάλλοντας τα δικαστήριά τους σε αυστηρότερο κυβερνητικό έλεγχο, αλλά και τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που εξακολουθούν να μαστίζονται από διαφθορά και φτώχεια πολλά χρόνια μετά την ένταξή τους στην Ένωση.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόταση, η Κομισιόν θα προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα του κράτους δικαίου σε συγκεκριμένες χώρες.
Ωστόσο, σχετικά με το θέμα αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές διαφωνίες, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ολλανδία απαιτούν αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία κατηγορούνται ότι παραβιάζουν βασικές αξίες, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του Τύπου.