Πρόκειται και επισήμως για πόλεμο, λοιπόν. Το ζει ο καθένας και η καθεμία από εμάς, το έχουν ξεκαθαρίσει ουκ ολίγοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί στην Ευρώπη και τον κόσμο, το επιβεβαιώνουν και οι αρμόδιοι επιστήμονες.
Η εισβολή ήταν ξαφνική και εκδηλώθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει κάποιο ρητό τελεσίγραφο. Όσοι βρέθηκαν, λοιπόν, να επανδρώνουν τα προκεχωρημένα φυλάκια στην πρώτη γραμμή, δηλαδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ειδικά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είχαν εξαρχής το καθήκον να αποκρούσουν τα κύματα του εχθρού και να τον καθυστερήσουν όσο μπορούν. Μέχρι να έρθουν ενισχύσεις.
Υπάρχει, όμως, σχέδιο γι' αυτή την κρίσιμη φάση του πολέμου; Διαθέτουν οι υπαρασπιστές τα αναγκαία όπλα για να αντεπεξέλθουν σε αυτό το εθνικά και ανθρώπινα κρίσιμο καθήκον, καθώς είναι φανερό ότι η αυτοθυσία τους δεν αρκεί για να τα καταφέρουν;
Η εμπειρία που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνει ότι η απάντηση εξαρτάται ευθέως από τη χώρα για την οποία κάθε φορά συζητάμε. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, όπου μέχρι χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 10.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, η εικόνα παραμένει γενικώς καλή, έστω κι αν η κυβέρνηση κάνει λόγο για 17.000 κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Απόδειξη, το γεγονός ότι είχαν χάσει τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη ασθένεια «μόλις» 27 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το 0,25% όσων έκαναν το τεστ και διαγνώστηκαν θετικοί.
Η Ιταλία, όμως, βρίσκεται στο απέναντι άκρο. Παρά τον απαράμιλλο ηρωισμό που επιδεικνύουν οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής, ο εχθρός δεν έχει καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί. Όσο για τα θύματα από την πλευρά των αμυνόμενων και του άμαχου πληθυσμού είναι τρομακτικά πολλά: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχαν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 31.000 διαπιστωμένα κρούσματα, ενώ είχαν χάσει τη ζωή τους 2.941 άνθρωποι. Κι αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι το ποσοστό θνητότητας ξεπερνά το 9%, ενώ το πιθανότερο είναι ότι τούτη την ώρα, μετά και τη νέα ενημέρωση, ο αριθμός των νεκρών θα έχει ήδη ξεπεράσει τον αντίστοιχο της Κίνας, έστω κι αν εκεί τα επίσημα κρούσματα είναι σχεδόν τριπλάσια!
Πες μου τι έκανες στην κρίση
Προφανώς, αυτή η τεράστια απόκλιση έχει κάποια εξήγηση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας στην Γερμανία και την Ιταλία, μετά τη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων – η οποία ενίσχυσε την πρώτη και απείλησε την δεύτερη με ισοπέδωση.
Η αναλογία κλινών ΜΕΘ στους πληθυσμούς των δύο χωρών είναι άκρως αποκαλυπτική: Στην Γερμανία υπάρχουν 34 για κάθε 100.000 κατοίκους, τη στιγμή που στην Ιταλία ο σχετικός αριθμός φτάνει τις 11! Μην νομίζετε, μάλιστα, ότι πρόκειται για εξαίρεση. Για του λόγου το αληθές, στην Γαλλία και την Ισπανία – τις δύο χώρες που βρίσκονται στον προθάλαμο της κόλασης (αν δεν έχουν ήδη εισέλθει σε αυτήν) – η αντίστοιχη αναλογία είναι μικρότερη από 12 και 10.
Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ μετά τη Γερμανία, οι μονάδες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δεν διαθέτουν τα αναγκαία όπλα για να αποκρούσουν τον εχθρό. Μπροστά δε στις τρομακτικές απώλειες που υφίστανται, έχουν το μακάβριο καθήκον να «διαλέγουν» ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, μιας και τα κρεβάτια δεν φτάνουν για όλους. Και το κάνουν βασισμένοι σε ψυχρά στατιστικά στοιχεία: Αρχικά, καταδικασμένοι θεωρούνταν όσοι είναι πάνω από 80 ετών, στη συνέχεια το όριο ηλικίας έπεσε στα 70, σύντομα αναμένεται να βρεθεί ακόμη πιο χαμηλά – χωρίς να αποκλείεται, παράλληλα, να μπουν και άλλα, συμπληρωματικά κριτήρια...
Δεν είναι, όμως, μόνο ότι δεν έχουν όπλα, καθώς σε ανεπάρκεια είναι και τα πυρομαχικά, δηλαδή τα τεστ που θα επέτρεπαν σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εξεταστεί εγκαίρως (όπως συνέβη και συμβαίνει στη Νότιο Κορέα, περιορίζοντας δραστικά την επέκταση του ιού και των θανάτων). Τους λείπουν, επιπλέον, τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα – οι μάσκες, τα γάντια και οι ειδικές στολές – κάτι που σημαίνει πως είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στα εχθρικά πυρά. Κι αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί ολοένα περισσότερους εκτός μάχης, αδυνατίζοντας τις αμυντικές γραμμές απέναντι στον αδίστακτο εισβολέα.
Λείπει και το σχέδιο
Όσο για το σχέδιο, ας μην το συζητάμε καλύτερα. Η ανεπτυγμένη Δύση αποδείχθηκε ανοχύρωτη απέναντι σε μια απειλή για την οποία όχι μόνο είχαν υπάρξει σαφείς προειδοποιήσεις – με τον πρώτο SARS, τον MERS και τον H1N1 – αλλά, επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επεξεργαστεί σενάριο από το 2018, υποθέτοντας την εμφάνιση μιας «Ασθένειας Χ». Όπου Χ ο νέος κορονοϊός, για να συνεννοούμαστε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αρκετών ξένων και μάλιστα εξειδικευμένων στην τεχνολογία Μέσων, δύο Ιταλοί φέρονται να έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές και να «εκτυπώσουν» βαλβίδες, προκειμένου να αντικαταστήσουν εκείνες που είχαν χαλάσει σε αναπνευστήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένες οι ΜΕΘ. Και μάλιστα, με κόστος μόλις ενός δολαρίου, ενώ η επίσημη τιμή τους στην αγορά ανέρχεται στα 11.000 δολάρια!
H κατασκευάστρια εταιρία, απείλησε άμεσα με μηνύσεις – έστω κι αν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα σε μία μόνο ημέρα (στις 14 Μαρτίου), η διαδικασία αυτή έσωσε τις ζωές 10 ανθρώπων.