Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προειδοποιήθηκαν σήμερα από τους θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης, τους Φρουρούς της Επανάστασης πως θα αναλάβουν «αποφασιστική» δράση αν δεν σταματήσει η αναταραχή για την αύξηση της τιμής της βενζίνης, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να γίνονται σχεδιασμοί για μια αυστηρή καταστολή.
Από την Παρασκευή οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα, οι οποίες ενώ ξεκίνησαν ως αντίδραση στον διπλασιασμό της τιμής της βενζίνης, εν συνεχεία μετατράπηκαν σε πολιτικές. Οι διαδηλωτές απαιτούν την απομάκρυνση των ανώτατων θρησκευτικών ηγετών. Εξάλλου σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον 100 τράπεζες και δεκάδες κτίρια και αυτοκίνητα έχουν πυρποληθεί, αναπαράγοντας ρεπορτάζ των κρατικών ΜΜΕ.
Η κλίμακα της αναταραχής που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις για διανομή καυσίμων με το δελτίο και αυξήσεις τιμών κατά τουλάχιστον 50% παραμένει ασαφής καθώς οι αρχές έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να σταματήσουν τη χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης για τη διοργάνωση διαδηλώσεων και τη μετάδοση βίντεο.
Σε κάθε περίπτωση το υφιστάμενο κύμα διαδηλώσεων φαίνεται να είναι αποτελεί την σοβαρότερη αναταραχή από τα τέλη του 2017, όταν 22 άνθρωποι φέρεται να έχασαν την ζωή τους σε διάφορες πόλεις κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, με ορισμένους να καλούν τους ηγέτες της σιιτικής ισλαμικής ελίτ να παραιτηθούν.
Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση της τιμής της βενζίνης θα αυξήσει περίπου κατά 2,55 δισεκ. δολάρια τον χρόνο τα έσοδα, ώστε να δοθούν επιπλέον επιδοτήσεις σε 18 εκατ. οικογένειες ή περίπου 60 εκατ. Ιρανούς με χαμηλά εισοδήματα.
Εντούτους, πολλοί Ιρανοί έχουν εξοργιστεί και βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ που συνέδραμαν ώστε να υπονομευθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για περισσότερες δουλειές και επενδύσεις.
Σε μια ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι η βαριά εξοπλισμένη δύναμη θεματοφύλακας του θεοκρατικού καθεστώτος η οποία μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ, αναφέρεται πως «Αν χρειαστεί, θα αναλάβουμε αποφασιστική και επαναστατική δράση εναντίον οποιωνδήποτε συνεχιζόμενων κινήσεων που παρεμποδίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού».
Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί επέρριψε χθες την ευθύνη για την αναταραχή στους αντιπάλους του Ιράν και τους ξένους εχθρούς του, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές που επιτέθηκαν σε δημόσια περιουσία «κακοποιούς» και «χούλιγκαν».
Μερικοί Ιρανοί κατάφεραν να αναρτήσουν βίντεο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Οι εικόνες ωστόσο δεν δύνανται να επιβεβαιωθούν από το Reuters. Οι αρχές δήλωσαν πως ένας αστυνομικός και ένας πολίτης έχουν απολέσει την ζωή τους, ενώ 1.000 «ταραξίες» συνελήφθησαν.
«Οι ταραξίες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και όπλα... Ένας αριθμός πρακτόρων ασφαλείας και αστυνομικών σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν όμηροι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιέι σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Ο αγώνας των Ιρανών να τα βγάλουν πέρα έγινε ακόμη πιο δύσκολος πέρυσι όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην οποία είχε καταλήξει η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις και επανέφερε τις κυρώσεις που είχαν αρθεί βάσει της συμφωνίας.
Η απόγνωση έχει αυξηθεί μετά την απότομη υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ, και τις αυξήσεις στις τιμή του ψωμιού, του ρυζιού και άλλων βασικών αγαθών αφότου η Ουάσινγκτον άρχισε να ασκεί «μέγιστη πίεση» στο Ιράν προκειμένου να το αναγκάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις στον τομέα των πυρηνικών και της ασφάλειας.
Πολλοί στο πετρελαιοπαραγωγό Ιράν θεωρούν πως η φθηνή βενζίνη αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα και η αύξηση της τιμής της διεύρυνε τις ανησυχίες για περαιτέρω συμπίεση του κόστους διαβίωσης, παρά τις κρατικές διαβεβαιώσεις ότι τα αυξημένα δημόσια έσοδα θα κατευθυνθούν για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.