Το Ιράν σκοπεύει να επαληθεύσει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, εξάγοντας πετρέλαιο και πραγματοποιώντας διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα ένα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Βιένη, όπου διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα αυτό.
Τα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 συνεδρίασαν αυτήν την εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας σκοπός της οποίας είναι η επίβλεψη του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η συμφωνία είναι υπό κατάρρευση από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς το 2018 από αυτήν, επαναφέροντας μια χιονοστιβάδα οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Σε απάντηση, η Τεχεράνη άρχισε τον Μάιο του 2019 να αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της και ο ρυθμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει από την απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, όμως αποκλίσεις εξακολουθούν να υφίστανται.
Σύμφωνα με την επίσημη ιρανική θέση, την οποία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, το Ιράν θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015 όταν θα έχει επιβεβαιώσει ότι «όλες οι κυρώσεις έχουν αρθεί πράγματι».
«Η επαλήθευση σημαίνει ότι, για παράδειγμα, η Ισλαμική Δημοκρατία να μπορεί να υπογράφει τις πετρελαϊκές της συμβάσεις, να εξάγει το πετρέλαιό της και να εισπράττει τα έσοδά της μέσω των τραπεζικών διαύλων ή να εξετάσει να κάνει μια άλλη χρήση», δήλωσε ο Καζέμ Γαριμπαμπαντί, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
«Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, το Ιράν πρέπει επίσης να μπορεί να πραγματοποιεί χρηματοοικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας άλλους χρηματοοικονομικούς διαύλους», πρόσθεσε αυτό το μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη, το οποίο επικαλείται σήμερα ο ιστότοπος του αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Σύμφωνα με τον Γαριμπαμπαντί, αυτό είναι «ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις ήρθησαν στην πράξη» και όχι μόνο «στα χαρτιά».
Η Τεχεράνη ζητεί να αρθούν "όλες" οι κυρώσεις: αυτές που επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι «νέες κυρώσεις» που επέβαλε η κυβέρνησή του και "κυρώσεις που επιβλήθηκαν υπό προσχήματα που δεν σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα", διευκρίνισε ο διπλωμάτης.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμπεριέλαβε στη μαύρη λίστα δεκάδες ιρανικές εταιρίες, μπλόκαρε τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου και σχεδόν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με τον Γαριμπαμπαντί, το Ιράν εξετάζει νέες επιλογές σε συζητήσεις στην Αυστρία για να αποφευχθεί η επανάληψη ενός σεναρίου όπως το 2018 με την αποχώρηση των ΗΠΑ.
«Συζητάμε αυτό που θα πρέπει να γίνει όσον αφορά τις τεχνικές δεσμεύσεις του Ιράν και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει αυτές να πραγματοποιούνται, αν μια πλευρά αθετήσει τον λόγο της», δήλωσε.