Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, οι οποίες διεξάγονται εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, οι οποίες έφτασαν να ταρακουνούν ακόμα και την καρέκλα του ανώτατου ηγέτη της χώρας, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν είναι πρακτικά «νεκρή», οι διαδηλώσεις με αφορμή την αύξηση των τιμών των καυσίμων είχαν εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες, η δολοφονία από τους Αμερικανούς του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ηγέτη των Επίλεκτων Δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, και εσχάτως η συγκάλυψη που επιχειρήθηκε στην υπόθεση της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους πάνω από την Τεχεράνη, δημιουργούν ένα ομολογουμένως ηλεκτρισμένο κλίμα, που συνοδεύεται από έντονη αβεβαιότητα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ήταν ο πρώτος που ψήφισε. «Η ψήφος είναι θρησκευτικό καθήκον (…) το οποίο επίσης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν», δήλωσε. «Καλώ τους Ιρανούς να πάνε να ψηφίσουν νωρίς».
Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από παρασκηνιακές συγκρούσεις ανάμεσα ανάμεσα στον συνασπισμό που υποστηρίζει την κυβέρνηση του μετριοπαθούς συντηρητικού προέδρου Χασάν Ροχανί, με το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, το σώμα που είναι υπεύθυνο για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στις εκλογές. Ο Ροχανί κατηγορείται ως υπεύθυνος για την κακή κατάσταση της οικονομίας και την αποτυχία της συμφωνίας για τα πυρηνικά, την ώρα που μετριοπαθείς και ρεφορμιστές αντεπιτίθενται και κάνουν λόγο για «αρτηριοσκλήρωση» των κέντρων εξουσίας.
Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος ακύρωσε την υποψηφιότητα περίπου 9.500 υποψηφίων (σε σύνολο σχεδόν 14.500). Σημειώνεται ότι η Βουλή του Ιράν αποτελείται από 290 μέλη που εκλέγονται για 4 χρόνια.
Η μέση συμμετοχή από το 2000 και μετά κυμαίνεται στο 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, την ώρα που στις προεδρικές εκλογές η συμμετοχή αγγίζει ή ξεπερνά το 70%. Μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν «ψυχικά προβλήματα».