Το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, η ανώτατη συνταγματική αρχή του Ιράκ, επικύρωσε σήμερα τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, απορρίπτοντας την προσφυγή πρώην παραστρατιωτικών της οργάνωσης Χασντ αλ-Σααμπί.
Η επικύρωση των αποτελεσμάτων, που είναι μια απλή διοικητική διαδικασία, θα επιτρέψει στο νέο Κοινοβούλιο να πραγματοποιήσει την εναρκτήρια σύνοδό του, όπως προβλέπει ο νόμος. Η Βουλή θα μπορέσει στη συνέχεια να εκλέξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα ορίσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιλέγεται παραδοσιακά από τον μεγαλύτερο συνασπισμό του Κοινοβουλίου.
Μετά τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου, η Συμμαχία της κατάκτησης, πολιτική βιτρίνα της Χασντ αλ-Σααμπί, κατέθεσε προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων ισχυριζόμενη ότι έγινε νοθεία.
Ο πολιτικός σχηματισμός που διαθέτει επιρροή και υποστηρίζεται από την Τεχεράνη εξασφάλισε μόλις 17 έδρες -- έναντι 48 στο απερχόμενο Κοινοβούλιο των 329 βουλευτών.
"Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή (...) και να αναθέσει την καταβολή των εξόδων (της υπόθεσης) στους ενάγοντες", δήλωσε ο δικαστής Τζάσεμ Μοχάμεντ Αμπούντ διαβάζοντας την ετυμηγορία.
Το δικαστήριο "απορρίπτει το αίτημα των εναγόντων (...) να μην εγκριθούν τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών", πρόσθεσε.
Έπειτα από διαβουλεύσεις, το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στη συνέχεια τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του δικαστηρίου.
Τις εκλογές κέρδισε ο μεγάλος αντίπαλος της Χασντ, το κίνημα του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, που εξασφάλισε 73 έδρες και έγινε ο πρώτος συνασπισμός στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.
Οι πρώην παραστρατιωτικοί της Χασντ είχαν εισέλθει για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2018, κεφαλαιοποιώντας τις νίκες στο πεδίο των μαχών κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Παρά την εκλογική της αποτυχία, η Χασντ παραμένει ένας απαραίτητος πολιτικός παράγοντας, χάρη στην υποστήριξη του Ιράν και των 160.000 μαχητών της που έχουν ενταχθεί στις τακτικές δυνάμεις.
Διατηρεί ως εκ τούτου το βάρος του λόγου στις ατελείωτες διαπραγματεύσεις που προηγούνται της επιλογής πρωθυπουργού και του σχηματισμού κυβέρνησης.
Σε ένα πολυθρησκευτικό και πολυεθνοτικό Ιράκ, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από ατελείωτα παζαρέματα και τα μεγάλα κόμματα της σιιτικής κοινότητας, που είναι πλειονότητα στο Ιράκ, θα πρέπει παραδοσιακά να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών.
"Το πιο σημαντικό όσον αφορά την ετυμηγορία, είναι πως η δικαστική εξουσία δεν υποχώρησε απέναντι στις πολιτικές πιέσεις των δυνάμεων που έχασαν", εκτιμά ο Ιρακινός πολιτειολόγος Ιχσάν αλ-Σαμάρι.
Η απόφαση θα ενθαρρύνει τις πολιτικές δυνάμεις που διαπραγματεύονται τώρα να ανακοινώσουν δημόσια τους συμβιβασμούς στους οποίους κατέληξαν και τις συμμαχίες, πρόσθεσε.
Οι θέσεις του Σαντρ είναι διαμετρικά αντίθετες από εκείνες των φιλοϊρανικών σχηματισμών, που θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση των συμβιβασμών στον διορισμό του πρωθυπουργού.
Επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως ο μελλοντικός πρωθυπουργός θα οριστεί από το κίνημά του, ο Μοκτάντα Σαντρ διεκδικεί μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από πολιτικούς σχηματισμούς που εξασφάλισαν τα πιο υψηλά ποσοστά στις εκλογές.
Αναφερόμενος στην ετυμηγορία, ο δικαστής εξήγησε σήμερα πως οι αποφάσεις της εκλογικής επιτροπής δεν μπορούν να προσβληθούν παρά μόνο από τη δικαστική αρχή αυτής της επιτροπής.
Αναγνωρίζοντας πως οι ενστάσεις ορισμένων συνασπισμών για την ψηφοφορία "υπονομεύουν την αξία των εκλογών και αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των εκλογέων", ο δικαστής είπε πως οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως "την ηλεκτρονική καταμέτρηση" και τις αμφιβολίες που την περιέβαλλαν.
Το δικαστήριο εκτίμησε κατά συνέπεια πως είναι "απαραίτητη μια νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους του επόμενου Κοινοβουλίου προκειμένου να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και να υιοθετηθεί ένα χειροκίνητο σύστημα καταμέτρησης", ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της διαφάνειας της ψηφοφορίας.