Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Ινδία σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως σύντομα θα ξεκινήσουν επαφές με χώρες - μικρότερους καταναλωτές στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική
Οι συνομιλίες για τη συμφωνία και την εφαρμογή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχουν ξεκινήσει με μεγάλες χώρες κατανάλωσης πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, και σύντομα θα ξεκινήσουν με μικρότερους καταναλωτές στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι είπαν ότι αφού οι χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, μπορούν να ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες με τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο.
«Ξεκινήσαμε συνομιλίες με την Ινδία για το πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα πλαφόν στο πετρέλαιο και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις», δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Οι συνομιλίες για το πλαφόν θα ξεκινήσουν σύντομα με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής που είναι μικρότερες αλλά σημαντικοί καταναλωτές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
«Ανησυχούμε πολύ για τους μικρούς καταναλωτές για να βεβαιωθούμε ότι έχουν πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν επίσης σύντομα με παγκόσμιες ενεργειακές εταιρείες για το ανώτατο όριο τιμών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Τι σημαίνει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Στόχος του πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου είναι η μείωση των εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές της.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι δεν θα προκαλέσει άνοδο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, καθώς θα πλήξει μόνο τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας, όχι τους όγκους που αποστέλλονται στις αγορές.
Οι επικριτές λένε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επιβολής του, το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε εξαγωγέα τόσο μεγάλο όσο η Ρωσία, που είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Η δε Ρωσία μπορεί επίσης να ανταποδώσει παρακρατώντας το πετρέλαιο από την αγορά, αν και κάτι τέτοιο πιθανότατα θα αναγκάσει τους παραγωγούς να καλύψουν τις πετρελαιοπηγές, μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή.
Οι συνομιλίες στοχεύουν στη διαμόρφωση του μηχανισμού για το πλαφόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.
«Είναι πολύ πρώιμα όλα αυτά, γιατί, θυμηθείτε, δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε πραγματικά και να διαπραγματευτούμε με άλλες χώρες μέχρι να καταλήξουμε στη συμφωνία που είχαμε στη G7», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.