O αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Υεμένης, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας τους την Τετάρτη.
«Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο Σαλμάν μίλησε επίσης, σχετικά με τη διατήρηση της ισορροπίας και της σταθερότητας στις πετρελαϊκές αγορές και έδωσε έμφαση στην ανάγκη για την τήρηση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να παραμείνει σε μέτριες αυξήσεις της πετρελαϊκής παραγωγής του, με τα κράτη μέλη του να προσπαθούν να τηρήσουν τους στόχους παραγωγής που έχουν τεθεί, αλλά και να εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού πετρελαίου, αναφορικά με σχετικά καλέσματα από μεγάλους πελάτες τους, προκειμένου να ελεγχθεί η αύξηση των τιμών.
Ξεχωριστά, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη Σαουδική Αραβία στην άμυνά της, κατά επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι που έχουν την υποστήριξη του Ιράν, στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν ενημέρωσε επίσης, τον Σαλμάν για τις διεθνείς συνομιλίες για «την αποκατάσταση των περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η πολεμική διαμάχη στην Υεμένη θεωρείται ευρέως ως μία έμμεση πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Οι Χούθι, που έδιωξαν την κυβέρνηση από την πρωτεύουσα Σανάα στα τέλη του 2014, λένε ότι μάχονται απέναντι σε ένα διεφθαρμένο σύστημα επιθετικότητας από το εξωτερικό.
Ο Σαλμάν είπε στον Μπάιντεν ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να εξευρεθεί «πολιτική λύση» στην Υεμένη, όπως μετέδωσε το SPA.
Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Σαλμάν φέρεται να έγινε πριν από έναν χρόνο, γύρω από το χρόνο της δημοσιοποίηση της έκθεσης των ΗΠΑ που υποστήριξε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είναι γιος του βασιλιά Σαλμάν, ενέκρινε την επιχείρηση σύλληψης και δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.