Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ να προχωρήσουν «αμέσως» στην έκδοση στις ΗΠΑ ηγετών της διεθνούς συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), τους οποίους καταζητεί η αμερικανική δικαιοσύνη, προκειμένου να δικαστούν.
Το αίτημα αυτό ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ολοένα πιο περίπλοκη σχέση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν με αυτή του ομολόγου του Ναγίμπ Μπουκέλε.
Ο Πάτρικ Βεντρέλ, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ελ Σαλβαδόρ, ζήτησε ιδίως την έκδοση του Ελίου Μελγκάρ, γνωστού επίσης με το προσωνύμιο «Μπλε», που είναι φυλακισμένος από το 2018 στη χώρα του, διότι φέρεται να διέταξε δολοφονίες και άλλα εγκλήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
«Ο καλύτερος τρόπος για την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να δείξει πως είναι σοβαρή στην προσπάθεια να βρεθεί αληθινή, διαρκής και βιώσιμη λύση προκειμένου να μειωθεί η βία των συμμοριών είναι να προχωρήσει στην έκδοση των πλέον επικίνδυνων ηγετών (τους)», επιχειρηματολόγησε ο κ. Βεντρέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τον Ιανουάριο του 2021, Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν ασκήσει διώξεις για «τρομοκρατία» σε βάρος 14 ηγετικών στελεχών της MS-13.
Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, που δεν απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε σχόλιο, δεν δίνουν λεπτομέρειες για το πού κρατούνται μέλη συμμοριών. Από την πλευρά του, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε διαβεβαιώσει το 2021 πως θα προχωρούσε σε «ανάλυση» των αιτημάτων έκδοσης.
Η κυβέρνηση του σαραντάρη κ. Μπουκέλε έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με αυτή του κ. Μπάιντεν, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις σε αρκετούς αξιωματούχους στο στενό περιβάλλον του Σαλβαδοριανού προέδρου.
Από την πλευρά της, η πρεσβεύτρια του Ελ Σαλβαδόρ στις ΗΠΑ, η Μιλένα Μαγιόρκα, μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της φωτογραφία στην οποία εικονίζεται η ίδια κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. «Αυτό που ζητάμε είναι σχέση βασισμένη στον σεβασμό, στην ανεξαρτησία, στην εθνική κυριαρχία», ανέφερε, χωρίς να θίξει το αίτημα έκδοσης.